tisdag 30 september 2008

Vatten och pizza

Makens söndagsmiddag serverades på ortens ena pizzeria. -Gör en riktig middag! brukar Mamsen säga. Vadå, ska man inte lata sig på söndagar? Det var längesen jag åt pizza och magen stod i åtta hörn efteråt.
Därefter tog vi en tur till stranden. Domsand vid Vätterns södra ände är en skön plats. Temperaturen inbjöd inte till bad precis, men solen värmde lite, i alla fall om man stod i lä. =) Titta noga. I fjärran ser man Visingsö och i vattnet en liten and.
I sanden låg en strandad träorm och flinade ibland allt annat som flutit upp. Inte en badgäst så långt man kan se. Inloppet till båthamnen var ganska glest trafikerad. Här hittade jag nypon som jag letat efter ett tag. Naturligtvis hade jag inget att ta dem i så jag fick stoppa fickorna fulla. Vad jag ska göra med dem ska ni få se så småningom....

söndag 28 september 2008

Gjorde att varv i trädgården. Det är massor av saker jag borde ta tag i, "hösta" både här och där. Men jag känner mig lat i dag (har skurat badrummet coh kört några maskiner tvätt i alla fall) så jag tog fram kameran istället.
Häggen har tappat nästan alla sina blad. Jag borde kratta alltså. Och vi behöver laga taket på det gamla brygghuset, som ska bli bastu så småningom..
Titta! Äntligen blommar mina choklad-blommor. De doftar faktiskt choklad och jag älskar färgen.
Kärleksörten börjar få sin fina färg. De matchar både stockrosorna och choklad-blommorna.
Höstflox och stockrosor. Ni ser att vi är i mitt svart-rosa land va?
Katt-tanten Maja vill också vara med på bild. Eller om hon bara vill bli kelad lite grann? Ojdå, där hänger mina "fredags-kläder" på vädring. Firma-festen var kanon. God mat, massor av glada människor, kanonbra uppträdande och musik. Och dansa gjorde jag mer än jag behövde. Det känns som om jag buggat höften ur funktion.
Kanske berodde det på det ostabila skovalet? =)
Inomhus ligger den lilla "pippitröjan" och väntar på att få bli färdig. Men det får bli till kvällen tror jag. Stick-väskan har Syster Yster gjort åt mig.
Nu ska jag lura mannen i mitt liv att bjuda ut mig på något gott. Undrar vad jag får?

torsdag 25 september 2008

Brev, byxor och brudar

Idag lämnade brevbäraren ett brev med fröer i från Båtslycke. Det var fröer till blekgula stockrosor, stor röd vallmo och en påse med okända höga höstblommori. Jag längtar redan till våren.
Tack snälla Lotta!

Imorgon är det dags för årliga höstfesten på jobbet. Jag har ansträngt mig lite och sytt ett par nya byxor.
Gråt inte Syster Yster, vi har ju hela hösten inplanerad med en massa träffar. Fast jag längtar efter dig också. Men du vet, när vi blir gamla.......
Som tröst låter jag mina Can-can flickor dansa lite för dig och för alla andra tvillingar som känner sig lite halva.

Kram på er alla där ute som behöver lite tröst.!




måndag 22 september 2008

Kattjakt


Varken dottern eller Adolf vill vara med på bild!

söndag 21 september 2008

Broderitips

Måste bara tipsa vidare om Mitt lilla hus som Agata tipsar om. Tänk alla fula och billiga broderier som man hittar på loppis (eller har i sina egna gömmor) Nu vet man ju vad man ska dem till. Så ut och fynda inna allt för många får nys om idéen.

Utmaning


Jag fick en utmaning av Cornelias cottage.

Den är ju väldigt avslöjande men ok, jag blottar mig för er om ni lovar att inte föra det vidare. =)

5 saker i frysen: kycklingfiléer, röding, broccoli, hjotron och chili.

5 saker i garderoben: Väskor i massor, gångstavar, iläggsskiva till köksbordet, en babystol att hänga på bordet (för gäster under 3 år) och faktiskt också kläder.

5 saker i bilen: hushållspapper, våtservetter, en "dymo"-ficklampa, karta och en uppblåsbar nackkudde.

5 saker i handväskan: tuggemi, måttabell för stickor (man vet aldrig när man behöver den), idomin, en burk med knappnålar och ett extra minneskort till kameran. (plus mycke, mycke mer)


Jag skickar vidare till: Frisky frog, Båtslycke, Hönsflocken och Min resa.

måndag 15 september 2008

Cirkeltröja


Idag tog jag min fina cirkeltröja till jobbet. Den var perfekt i höstkylan 6-7 plusgrader, och i en kall åhörarsal där jag tillbringat min arbetsdag. Tröjan är hemmastickad av SysterYster i Drops Eskimå. Titta på den fina nålen hon gjort till. Det var en och annan frusen jobbarkompis som gärna vill ha en också. Stickar du på beställning, Syster Yster?

Själv knåpar jag på med mitt egna sticke och har faktiskt stickat klart alla delar och lagt dem på blockning.
Ett av mina UFO:n är en pytteliten Pippi-tröja, också den i Alpaca. Men den ska ni få se när jag kommit lite längre.

söndag 14 september 2008

Allmogemarknad






Tillbringade söndagen med ett besök på Allmogemarknaden i Jönköping. Där fanns allt, hantverkare, mat, ångmaskiner, karusell, husgråd, olika djur och t om en båt. Fyllon, luder, byling och annat folk som gestaltades av teatersällskap. Jag inhandlade dvs sylter och bröd och fick både knäckäpple och rågbulle med strömming i magen. Mannen med cykeln berättade gärna in i detalj hur man tar sig upp, fram och av det hiskeliga fordonet. -Jättebra att ha när man vill kika över ett plank, sa han. Det glada gänget delade med sig av sina snappsvisor. Om jag inte minns fel så kallar de sig Sångarbröderna.

fredag 12 september 2008

Hönsmamma

Idag har jag varit en typisk "hönsmamma". Min "lilla" 15-åring tog ensam tåget till Falkenberg (med 1 byte i Göteborg) Själv har jag en viss förmåga att stressa upp mig över byten och peronger och väskor och allt man ska hålla reda på, så JAG var orolig åt dottern. Jag vet ju att hon är en förståndig tjej och att hon helst inte ville höra alla mina förmaningar och "goda" råd. Att jag tvingade hennes lillebror att sms:a henne för att kolla hur det gick, var väl också ganska lättgenomskådat. Men nu vet jag att hon är framme och jag kan pusta ut. - Ha en kul helg lilla Stumpan så ses vi på söndag.
Suck! Kommer man aldrig nånsin att kunna se sina barn som stora? Är det därför som min mamma aldrig slutar att oroa sig?

onsdag 10 september 2008

Jönköpings Allmogemarknad


På söndag är det Jönköpings Allmogemarknad, en tillställning som man inte vill missa. Som en vanlig marknad fast 150 år tillbaka i tiden. Gammeldags torgstånd med gammeldags varor. Det finns inga plastpåsar eller andra moderniteter. Man får sina varor inlindat i oblekt papper som man stoppar i korgen man har med sig. Det spelas teater ur livet och man kan köpa allt möjligt, kakor, sylt, knäckäpplen, garner, keramik och andra hantverk. Missa inte alla matstånd med tex kolabullar, kaffe kokat på öppen eld eller rågbullar med stekt strömming i. Alla försäljare är tidsenligt klädda. Ja, gå dit själva och få en härlig upplevelse

måndag 8 september 2008

Monster i växthuset


Har ni sett monstret som försöker ta sig ut ur växthuset. Min "kärlekshjälp" tycks har funkat för nu kan man se små kalebasser här och där. Tyvärr hinner de väl inte bli tillräckligt stora innan det blir för kallt. Men har jag tur har Syster Ysters klarat sig bättre, hon bor ju på sydligare breddgrader, =) och jag kan kanske få en eller två. Men har ni sett det lilla äcklet som växer brevid? Någon slags murkla förmodar jag, men den ser ju inte trevlig ut precis.

lördag 6 september 2008

Mera loppisfynd

Började lördagen med lite shopping. Sambons systerson har fått en liten Alicia, och vi köpte lite kläder som fick bli present tillsammans med Mumin-porslinet som vi köpte tidigare i somras. Alicia är en liten docka med lång svart hår. Hm, man blir lätt bebissugen.

Hann med några loppisar också. Gör folk inget annat på lördagar? ALLA är ju på loppis =) Kolla in mönstret på mjuka djur som jag bara var tvungen att köpa. När vi var små hade vi en barnflicka som sydde massor av kul djur till oss. Tjocka gröna maskar, grodor och allt vad det var. Mönstret får ingå i mitt nostalgi-kit. Makramé-boken kan ju vara bra att ha....




I går gjorde jag marmelad av överblivna tomater. Letade upp ett recept på nätet. Men med 5 tomater, 1 citron, 3 apelsiner och 1 vaniljstång, tror ni att det smakar tomat? Knappast, men den blev himla god. Och om jag inte talar om för sonen att det är tomat i så kommer han att älska den.

torsdag 4 september 2008

Ät rätt bränn fett


Titta vad sambon ordnade på Tradera åt mig. Har letat efter den här boken länge nu. Boken är perfekt för oss som inte nöjer oss med ett par hekton i veckan när vi vill minska på stussen. I våras "trollade" jag bort 10 kilon och jag tänkte ta de sista innan Julen är här. Syster Yster och jag lovade oss själva att vi skulle ha nått vår målvikt till vår 40-årsdag. När dagen kom kunde vi krasst konstatera att vår motivation inte infunnit sig. Men nu är vi snart där, bara något försenade. Det hjälper att ha nån som ser lika dan ut att "tävla" med. Man vill ju inte vara sämre än lill-syrran. (hon är faktiskt 45 minuter yngre än jag)

Jag vet att det är insidan som räknas, men det är svårt att intala sig det när varenda klädtrasa har krympt. Och det är roligare att sy in än att sy i kilar.

måndag 1 september 2008

Svampskogen

Tog en sväng till skogen för att plocka mer lingon. Men det fanns så många vackra svampar att jag var tvungen att cykla hem efter kameran.

Pepparriskor är helt fantastiska, stekta till kött. Tyvärr var de fulla med mask, så jag lät dem stå kvar.

Vit flugsvamp? Bör väl i vilket fall som helst inte ätas.

Ett helt gäng med små röda flugsvamps-fulingar. Ska definitivt inte ätas.


Här har några skivlingar av något slag som bildar "skithög".


Här tittar en liten hatt upp på stigen. En flugsvamp till kanske?


Men vad är det här för något då? Färgen är ju helt underbar.


Bodriskan är ju också en god svamp. Och vacker. Den var lite torr så ni kan inte få se den "blöda".


Sillkremlor brukar skifta i färgskalans alla röda nyanser. Det finns hur många som helst i år. Vill någon ha vegetarisk sill-sallad till Jul så är det bara att använda dem i stället för sill.

Sambon hittar andra "vackra" saker när han är ute på sina kantarell-rundor. Jag brukar kalla det för skrot och förstöring av vår natur.