tisdag 28 juli 2009

Post

Postis-Per har lämnat paket till mig idag.
Hönsboken lånade jag på biblioteket när kull nr 1 skulle komma. Enligt Koola Viola är den ett måste i varje hönshem så jag investerade i en egen "höns-bibel".
Blomsterboken har jag sett att Fröken Elsa har på sin blogg. När jag letade efter beskrivningar på blommor till min väska så var det just den som jag hade behövt.

-För vem vill inte ha stickade ek-ollon, som dottern sa.

lördag 25 juli 2009

Lilla blå

Klockan 9 startade karavanen av Amerikanare från stationen i byn. I baksätet på en gulbrun 55:a Cheva lotsades vi med säker hand till Falköpings flygfält. Solen har lyst hela dagen och värmt oss i den kalla vinden. =) En hel dag med massor av bilar, go musik, hamburgare och goa vänner. Och titta! Det hade smugit in en liten fransos bland allt det Amerikanska. Jag har inte bara åkt Citroën i min barndom, det har funnits andra franska åk också. En sådan här Renault 4L hade min mamma när jag var i 5-6 års åldern, fast hennes var bebisblå.
Nostalgi så det nästan svämmar över!

fredag 24 juli 2009

Rött

Bästaste svägerskan och hennes man har en amerikanare, modell raggar-åk, om det inte ösregnar så ska sambon och jag ska åka med på bilträff i Falköping i morgon.. Enligt sambon är raggarbil igentligen det enda som man kan ha, näst bäst får man åka Volvo. Pappa hade i många år en Citroën-verkstad så själv är jag uppväxt med endast franska modeller. Enligt Papsen så finns det bara två bilmärken i hela världen, Citroën och "andra bilar". =) Jag själv är inget märkesfreak, bara det ser hyfsat ut och rullar, (fast jag har alltid velat ha en Citroën 2 CV, en svart & vinröd Charleston) men jag måste medge att mullret i en amerikanare låter rätt gott.
I gömmorna hade jag en bit prickigt tyg som jag tycker passar bra till morgondagens teama. Det blev en tunika i samma modell som den här.
Hos Syster Yster hade vi inte bara tid för frisyr-byte utan vi virkade/stickade lite också. Mitt fynd med stränggarner innhöll några röda nystan som inte riktigt passar in hos mig, det blev det den här virkade väskan. Knäppet med handtag är ett loppisfynd och den är virkad på frihand.Jag har dekorerat den med några virkade blommor och lite pärlor.
För att inte riskera att smågrejer trillar ut så jag gjorde ett foder med ett litet fack för portmonän.
Ännu en väska till min samling!

onsdag 22 juli 2009

Hönsgård

Då var hönsgården klar. Sambon och jag har hålat, nätat, grävt och snickrat. 8 pippisar far fram som yra höns!! i fullkomlig glädjeyra över den stora ytan. 6 småpippisar har fått pröva på "unghuset" som är placerat i hönsgården så att alla kan heja på varandra. =)
Hela gården är täckt med nät så att även jag ska kunna slappna av. Man vill ju inte att höken ska hämta sin lunch i vår hönsgård när man själv tar en räkmacka på Grännabeget.
Det finns två små buskar som är fulla med mumsiga snäckor/sniglar och som är perfekta viloplatser, och planer finns på att plantera några mer tåliga buskar. Igår när det blåste som mest låg allihopa på "farstubron" och gottade sig i solen.
-Fast att jag just nu är lite tonårsful är jag det finaste som finns, säger matte.
(Och det finns 7 lika fula till)

lördag 18 juli 2009

Förlåt

Nu är vi på lite minisemester på västkusten hos SysterYster med familj. Förmiddagen tillbringades på Långås marknad och eftermiddagen tillbringades i "frisörstolen". Sist jag var hos min frisör så ville jag göra en "Carina Berg", men han vägrade. Ivrigt påhejade av mina söta gudbarn så tog vi fram hårtrimmern.
Förlåt käre frisör.
Vi blev båda helnöjda och flickorna säger att vi är fina.
Gubbsen som bara gick för att sova middag en stund vill inte kommentera....
Behöver jag säga att vi är enäggstvillingar?
Gubbens slutgiltiga kommentar; "Det är inte bröderna Fluff, det är systrarna Flint"

torsdag 16 juli 2009

Solskydd

Visst bör varje sommarhus för höns ha markiser?
Dottern tycker att jag skämmer bort dem, men kull nr 1 är ju ute hela dagarna och kull nr 2 som fortfarande är inne tycker inte om när solen gassar in. Det blir lite fööör varmt då.
I morgon åker barnen till sin pappa för att tillbringa några semesterveckor i husvagn. Då drar den verkliga "semestern" igång. Först ska det bli en hönsgård runt sommarhuset. (har äntligen fått tag i tak-nät) Sen ska det gjutas golv i vinterhuset, nytt innertak, nya fönster, väggarna ska kalkas, sittpinnar och reden ska upp m.m, m.m.
Men först ska vi till SysterYster och "styra upp" deras semester....

onsdag 15 juli 2009

Mattmani

Det fyndade ullgarnet får bli en matta i samma mönster som badrumsmattan. Hade tänkt att den skulle bli större men garnet räckte inte till mer. Men med lite tur kan jag kanske få köpa mer av damen som sålde det.
2,2 kg stränggarn hämtades på posten idag. Traderafynd för dryga hundralappen.
Tillsammans med två tidigare fynd kan det nog bli någon mer matta.
Jag menar, man vill väl kunna byta färg på mattorna ibland. =)

måndag 13 juli 2009

Hjälpredan

Igår kväll var Maja och jag ute i kökslanden.
Jag rensade ogräs och fyllde på med lite salladsfrön.
Maja hon var duktig och plattade till morötter. Man kan ha hennes strykjärnsformade kropp till mycket =)

Kolla in den Sibiriska jätterädisan. Jätteblast och en ynklig, stenhård oätlig rot.
Blasten från löken och majrovorna lovar mer under ytan. Jag tog upp en rova häromdagen som vägde nästan ett halvt kilo. 0,459 kg för att var exakt.
När min krasse blommar ska ni få se vilket monster den är.
Jag har för mig att jag glömde att gödsla i år.....

söndag 12 juli 2009

Utmärkelse

Jag fick en alldelese egen utmärkelse av Sussilull.
Jag skickar den vidare till alla Er som tittar in hos mig.
Ingen nämnd och ingen glömd.
Bloggen kom mest till för att Syster Yster hade en och för att vi ska kunna hålla koll på varandra. Att ni andra också vill titta in är smickrande för mig. Jag håller ju koll på er också. =)

Tack snälla Sussilull !

lördag 11 juli 2009

Minisemester

Eftersom vi har fått smått så blir det ingen längre semester i år. Men någonstans vill man ju och dottern hade en önskan om att få se Köpenhamn, så vi styrde kosan ditåt.
Hotell bokat i Malmö för att kunna ta tåget över sundet.
Här är en vacker balkong på Stora torget i Malmö.
Dagen i Köpenhamn bjöd på lite varierat väder.Jag släpade INTE med mig regnjackan i onödan....
Ingen tur till Köpenhamn utan ett besök i Nyhamn. Och ingen tur till Danmark utan att äta wienerbröd med choklad på. Pölsen kan jag faktiskt hoppa över. =)
Hemåtfärden gick runt Smygehuk och Ale stenar vid Kåseberga.
Här hoppar mina 3 älsklingar runt på de allra sydligaste stenarna i Sverige.
Och här är kanske höjdpunkten på vår semester. (det beror på vem man frågar) En kak-buffé!! Är man ett kakmonster så är detta ett måste om är i Skåne. Ljumma bullar, mjuk pepparkaka, sockerkaka, chokladsnittar, cocoskakor och spröda mördegskakor med strössel eller russin.Allt serveras på Kafé Annorlunda, vid Stenshuvud söder om Kivik.
Här har tiden stannat. Du får kaffet i en egen liten kanna, borden har virkade vita dukar och alla möbler ser ut som dom som farfar hade i finrummet när jag var liten.

Alla som kommer in genom dörren och får se det dignande kakbordet ser överförtjusta ut.
För hur ofta säger mamma att du får ta så många bullar och kakor du vill?

onsdag 8 juli 2009

Smygstickning

För att inte dö av tristess så varvar jag "måsten" med nöjen. Jag var tvungen att testa lite på sjalen som dottern beställde. Himla skojsigt garn faktiskt, med stickor nr 6 så bygger det på ganska snabbt.
Kolla vad jag hittade på Åhléns, läsglasögon med solskydd. Kanon att ha på stranden när det ska handarbetas eller lösas korsord. Inte lika bra som mina vanliga progressiva men bättre än inget. Nu ska jag umgås med gräsklipparen en stund.

tisdag 7 juli 2009

Sommarstuga

Här sitter det "stora" gänget och väntar på att få inviga sitt nya hus.
Barnens gamla lekstuga ska få komma till användning igen och bli sommarstuga för hönsen.(som bara är kycklingar än)
Alla fönster har fått nät, det öppningsbara har fått ett löstagbart nät.
Husse har sågat upp en regäl lucka som ska passa en 75 cm hög tupp!!
Den går att låsa både från in- och utsidan.
Ett regält "rovdjurs-skydd" är nergrävt och fastspikat.
När hönsgården är uppsatt runtom så ska det även hindra hönsen från att försöka krypa in under huset.

Här står de nu under värmelampan och tittar förundrat (och lite skrämt) på allt det nya. Jag förmodar att sittpinnarna måste upp en bit när de vuxit klart. =)
Det tog bara en liten stund innan de kände igen sina foderautomater och allt var som vanligt.
När jag tittade till dem lite senare satt alla, utom en, uppe på nedesta pinnen och gottade sig under värmelampan.
Sonen tyckte att det spred sig ett spökligt rött sken från huset ut i mörkret.
Tror ni det finns fler kycklingar/höns som har dekorationsmålning i huset?
Även när det regnar kan de titta upp i taket och se en blå himmel.

lördag 4 juli 2009

Semesterdag nr 1

Första semesterdagen 2009!
"Familjeutflykt" med Mamsen och Papsen till Sandhems marknad några mil hemifrån.
Västgöta spinneri var där och sålde diverse garner mm. Stränggarn i grönt för 10 kr/nystanet och 700 g ullbouclé, som också var ämnat för mattor tror jag, fick följa med hem.
Dottern köpte sig också garn, så att mamma kan få sticka henne en sjal till vintern. Det är en silvertråd i och kanske inte riktigt min stil, men det passar nog bra till en sjal. Det är ett sånt där garn som blir randigt.
Nu måste jag bara lära henne att sticka själv. = )

Hennes lillebror investerade i 10 !! flotyrmunkar istället. Han är lång och smal som en räka så han fick hållas. Behöver jag säga att han älskar munkar.
Gunnars konfektyrer i Apelskift gör gammeldags underbart godis. Hårda ingefärskarameller är supergott. De passar mig bättre än munkar.
Några påsar kryddor och lite strössel har man alltid nytta av. Viol tillhör en av mina favoritsmaker. Jag köper fortfarande en viol-tablettask då och då.
När vi sen körde hemåt för att äta sill och potatis så upptäckte vi att det säljs jordgubbar alldeles i närheten av vårt hem, närmare bestämt i Hällebo strax söder om Mullsjö utmed 26/47:an. Vi köpte fyra liter och den lilla damen som sålde dem öste sen ner ytterligare minst en liter över lådorna. För den som vill kan man också plocka själv.
Sämre första semesterdag kan man ha....

fredag 3 juli 2009

Mamma igen!

Så här såg det ut i kläckaren i går morse.
3 små pipisar och 4 ägg med hål och ljud.
När jag kom hem var det 5 små pipisar, en som tyvärr givit upp och en som kämpade förtvivlat. Jag gjorde det som man inte bör, jag hjälpte honom ut.
Eftersom de återstående äggen var helt "kalla" så flyttade jag över de små i en låda under goa värmelampan. Den lille utmattade killen som jag hjälpt ut fick ligga i "kuvös".
Och i morse när jag tittade till dem så var alla 6 vid god vigör.
Hurra! Kan semestern börja bättre?
I eftermiddags fixade jag och sambon till en bättre bostad.
Tack snälla M för äggen!

onsdag 1 juli 2009

Vardagslunk

På handarbetsfronten händer inte så mycket just nu. Jag gör "måste-jobb". SysterYster och jag ska vara med på Allmogemarknaden i Jönköping i september.
Här är det disktrasor på gång.

I våras gjorde vi om vår baksida och nu börjar man kunna se resultatet.
Här är förebilden när vi precis grävt upp nya land.


Att det nu är grönt gör ju förstås en hel del, men visst ser det mysigare ut nu?

Jordgubbsland, potatisland, övriga grönsaksland, vinbär/krusbärsland och några pallkragar med blommor.
I år har vi flyttat hamocken hit, så det har blivit ett nytt favoritställe i trädgården.

Sist men inte minst vill jag visa er en bild från insidan av min "äggkläckningsmaskin". Sambon och jag "mekade" ihop en själva när vi inte hittade någon att låna. Det enda automatiska med den är värmen. Resten får man sköta för hand. =)
Idag, dag 21, har det börjat röra på sig. Några små hål och lite pip här och där.


Undra om chefen kan ge mig "mammaledigt" i morgon? =)