onsdag 31 augusti 2011

Sjömansknopar

Vet ni att det bor en stickande sjöman på Sveriges framsida? Vet ni att hon är galen också? Det vet jag! För idag när jag masade mig ut till brevlådan (jag är sjuk) låg där ett svart paket. - Jag har inte beställt något och inte vunnit några utlottningar, tänkte jag mycket förvånat. Vilken lycka när jag öppnade, för i påsen låg den allra finaste, mjukaste garnhärvan man kan tänka sig. Handspunnet rosamelerat merino/silke/mohire och skickat till lilla mig från den galna sjömannen. Tusen tack söta sjöman, om vi någonsin träffas så ska du få en bamsekram av mig.
"Myggan", handspunnet guld
Varför jag fick garnet? Tja inte var det för att jag är sjuk i alla fall. =)

söndag 28 augusti 2011

Nya köket

Nu har Jansson målat färdigt våra köksmöbler och femtioelva gånger om dan talar jag om hur nöjd jag är. Tänk vad lite färg, nya handtag och knoppar kan göra. Totalkostnaden för färg och lön är långt under vad nya möbler skulle kostat och vi har INTE bidragit till slit och släng-mentaliteten.
Tråkiga fönster, men blommorna är på sommarkollo
Och tack för tipsen om hyllpapper. Claes Olssons fina rosa med vita prickar för en knapp tjuga vann över ICA Maxis´lite tråkigt rutiga och det dyra blåbärsmönstrade på nätet.
Notera det matchande häftstiftet
Har jag sagt hur underbart det är att ha en egen målare? =)

lördag 27 augusti 2011

Stenkoll

När förra veckans lördagsgodis skulle inhandlas så resulterade det i en riktig shoppingtur i lilla Mullsjö. Resultatet blev en stor virkad duk med alldeles för tät frans och i en ganska konstig nyans av oblekt på loppis nr 1. En feng shui-bok ock Alkemisten på loppis nr 2. Och sist men inte minst så fyndade jag 4 stengodsmuggar på Mullsjö marknad.
De fina färgerna är riktiga "pojkpasteller", som Jansson sa.

torsdag 25 augusti 2011

Turgumma

För någon vecka sedan hade Habo hembygdsförening sin årliga sommarfest.. Mina föräldrar är aktiva medlemmar och Mamsen har ordnat med lotteriståndet. (hon är en fena på lotterivinster) Jag vann ett fint grönt klotljus på 6 lotter för sammanlagt 20 kr. 
Fast den stora turen var att föreningen sålde ut alla sina dubletter av gamla skolplanscher. De kommer från skolor i Habo som numera är nerlagda, Simonstorp, Gröne vägen och från skolan jag och Syster Yster började i när vi var nyinflyttade i Habo, Kyrkskolan. Alla planscherna är i lite varierande kondition.
Ranunculus acris

Vaccinium vitis idäa

Polypodium vulgare
400 kr för alla tre måste väl räknas som tur?

tisdag 23 augusti 2011

Sist i kön

Den allra sista klänningen i högen snurrar i sommarvinden. För om det fortafarande är augusti så måste det väl fortfarande vara sommar? Den är lite kortare än den vita och den passar perfekt till byxor. Tyget är nån sidenvariant, tror jag, och jag gav nog hela 20 kr för det på loppis. =)
Ärmavslutet blev ett litet "öglesprund" med en söt blomsterknapp.
Det var den sista i sommarhögen och höstkollektionen finns redan klar i huvudet. Nu fattas det bara lite tid. =)

söndag 21 augusti 2011

Just nu

Jansson börjar skolan på tisdag och innan dess ska fulfuruskåpen i köket fått en ansiktslyftning. Just därför ser köksbordet ut som det gör, och alla måltider intages just nu framför TV:n.
Någon som vet var man hittar fina hyllpapper?

lördag 20 augusti 2011

Brevlådan

Under sommaren har jag fått en del frågor om sömnadbeställning och om mönster. Jag har inte varit något vidare på att svara precis, men nu är det dags. Jag delar gärna med mig av mina mönster, men det får bli i de storlekarna som jag har. Äldre mönster är oftast i bara en el två storlekar, och har man köpt dem på loppis så har förre ägaren redan klippt ut i sin storlek. Jag kan fixa och trixa ihop flera mönster till ett, men jag är urkass på att förminska el förstora.
Och jag syr gärna åt andra, men då vill jag kunna prova under tiden. Speciellt när man använder äldre mönster eftersom storlekstabellerna förändras med åren. När man använder mönster ur ex Burda kan man ju använda sig av måtttabellerna i tidningen och kunden får vara med och välja storlek sjäv. Men ni vet ju hur det är, man har ju sällan samma storlek i byst, midja och stuss och en del är kortare än modellidealet och en del har längra armar. Därför vill man ju kunna mäta, prova, ta in lite extra osv för att det ska sitta snyggt.

Summan av kardemumman; jag delar självklart med mig av mina mönster, och jag syr gärna åt er om ni kan komma och prova ibland, eller om ni vågar beställa oprovat i er ordinarie storlek. Maila mig om det är något speciellt ni är intresserade av så kan vi säkert komma fram till en bra lösning.

lördag 13 augusti 2011

Nystart

I går var det stickcafédags efter ett litet semesteruppehåll. Det gnabbas och retas i hjärtlig ton, och vi avhandlar allt från stickmönster till någons makes gjutning av ny trapp. I går ägnade vi dessutom lite tid till att diskutera huruvida vi skvallrar eller inte. =) Vi fick dessutom fint besök av Ullhärvan när hon ändå var i trakterna, jättekul tycker jag. Hennes sjal väckte stor beundran och att hon satt där och stickade på en ny utan mönster förundrade fler än en utav oss. Ni vet det där med spetsstickningens ouppnåeliga hemligheter.....
Eftersom jag aldrig "hinner" att fota något på cafét så får ni njuta av mina alldeles egna grönsaker istället. Kolla in de fina potatisarna med lila fläckar, Asparges, som definitivt ska odlas nästa år igen.
De är "de godaste potatisarna" som Syster Yster någonsin ätit. Det ni!

onsdag 10 augusti 2011

Stöpta i samma form

Ofta när Syster Yster och jag kollar in garn och tyger tillsammans och någon av oss hittar något fint som vi vill visa den andra så står hon oftast redan där med exakt samma i handen. Så hände det också sist när vi var på Skroten och därför kom vi hem med likadana tyger, fast i olika färgställningar. Syster Yster kom på att man kunde dekorera med virkade fickor och kanter, och garn inhandlades genast. Vi sydde dem var och en på sitt håll och fick två ganska lika men ändå olika klänningar. Längden var nästan exakt densamma. 




Vi är ju i alla fall tvillingar. =)

tisdag 9 augusti 2011

Flyttfåglar

Kycklingarna som hämtades i Skåne har nu hunnit bli 10 veckor gamla. Av 16 stycken har det blivit 7 hönor och 8 tuppar, nr 16 blev skadad och fick tas bort. Idag har vi 12 kvar. Den trevliga tjejen med bloggen Norrgården hade letat sig fram till min blogg och blivit sugen på några Brahmor. Hon har ju en och annan höna förut. Där ligger man i lä. =) Efter lite funderande så blev det en spättad tupp och en höna i vadera färgen spättad och guldblåbandad som följde med henne hem. De lade sig så lugnt i lådan och det kändes bra, de kommer få det fint hos sin nya hönsmamma.
Här kommer lite bilder på några av bebisarna som är kvar.
Guldblåbandad tupp
 

Ljus colombia

Spättad tupp och hönor

Ljus colombia tupp

Guldblåbandad och spättad tupp

Spättad tupp, guldblåbandad höna och tupp

Spättad tupp
Om hönsdamen önskar fler så finns det en silversvartbandad kille och två tjejer till. ;)

söndag 7 augusti 2011

Risbrokampen

Förutom Syster Yster har jag jag två bröder, en äldre och en yngre. 
Bröder
Vi försöker att träffas allihopa varje sommar för att grilla och umgås med våra familjer. För det mesta håller vi till hemma i vårt föräldrahem, Risbro, som vår äldste bror numera äger. Han har ett stort och rymligt uterum och dessutom är han en grillfetichist som äger flest grillar av oss alla. (han grillar  t o m julskinkan)
Svåger och Sambo

I år var det dags att uppgradera träffen och därför startades Risbrokampen. Förutom lillebrors familj är vi varken sportfånar eller vinnarskallar och därför var grenarna; kasta tärning, gå på styltor, kasta stövel, reaktionstest, kubb och kasta fiskar i sjön.
Gissa vilken familj som vann och får äran att ha den "åtråvärda" vandringspokalen ända till nästa år? =)

fredag 5 augusti 2011

Kameratorka

I går gjorde vi en liten utflykt, jag, Jansson och Lillfisen. Kameran var nerpackad och jag hade tänkt ta en massa fina bilder på dem båda under dagen. Första stoppet var Hjo. Där dukade vi upp vår medhavda frukost vid Vätterstranden. När vi suttit där en stund så kom jag ihåg kameran. Lillfisen var snäll och hämtade den uppe i bilen, men batteriet var dött och jag ville inte be honom springa en gång till. (mina flip-flop passade inte för bergsklättring) Det fick bli en bild uppifrån bilen ner på strandkanten efteråt.
Och så fortsatte det, vi stannade på flera ställen och jag fick inte fram kameran en enda gång. Suck! Alla fotominnen jag har på dem båda från den här sommaren är när de ska ta ut pengar i Gränna. =/
 Måste jag ha kameran hängandes på magen hela tiden för att komma ihåg den?

torsdag 4 augusti 2011

Feminin cocktail

I går bullades det upp ett regält kak-kalas på vår uteplats. Vi var 8 stick- och fikasugna som surrade några timmar ihop. Alla var vi förstås av det feminina könet; mammor, döttrar, mostrar och väninnor. Härligt!!
Bästa A-M hade lovat att ta med sig en mjuk kaka, det blev två kakor och en paj!! Självklart lika mumsiga som allt annat hon bakar. Själv hade jag bakat några småkakor, blåbärsbutterkaka och mini-cupcakes som Jansson dekorerade med skogsfynd. Inspirationen till minisar fick jag från Kungen & Majkis, fast jag behövde inte hämta formarna på Restaurang Gula Måsen. =) 
Duken och kuddfodralet i bakgrunden är ny-sytt av tyg som jag köpte på Serholts outlet i Horred.

Jag virkade faktiskt lite också. =)

tisdag 2 augusti 2011

Stickcafé hos Myggan

I morgon kl 11 är alla som är stick- och fikasugna välkomna hem till mig. Jag dukar upp i skuggan om det är varmt, eller inne om det skulle vara risk för regn. Lägg gärna en kommentar om du kommer så att jag vet ungefär hur många vi blir. 
Säg till om du behöver en vägbeskrivning.

måndag 1 augusti 2011

Prickiga dagar

Jag har tillbringat några fina dagar hos Syster Yster. Vi har hunnit med Skroten, stickcafé på Stålboms i Falkenberg, en mysig tjejkväll och en snabbis till Ge-kås. Resultatet blev lite tyg, garn och naturligtvis lite mer prickigt, bl a ett sadelskydd till cykeln och ett armband. Och det viktigaste, det gav energi och inspiration i massor.
De virkade rutorna kommer snart att visas i sin helhet.
Nu ska jag kasta mig på cykeln en timme innan dagen börjar på allvar.