fredag 30 september 2011

Ruta i repris

Jag har virkat en kofta efter att fått inspiration från en stick-kompis som ofta stickar efter Astrids mönster. Astrid blandar ofta olika garner och jag kände att det måste jag också prova. Det grön/lila/blå är Noros Aya, det vita är Kampes 2-trådiga ullgarn och de lila ärmarna är stickade i ett okänt mohairgarn. Mitt mönstret är helt hitte-på. Knappen är kanske något för stor, men jag testar den väl ett tag.....
Framstyckerna är något längre än bakstycket och jag har kantat allt med 2 varv fasta maskor.
Livet har jag virkat ihop, både axlarna och i sidorna. Ärmarna är stickade och sedan isydda. De har en liten, liten puff och räcker precis ner till armvecket.  Att de fick så bra passform är nog mer tur än skicklighet. 
Jag lovar att ni kommer få se mig ofta i den här.

söndag 18 september 2011

Tomater

Min mormor hette Julia och hennes tvillingbror hette Jean, (efter "Fröken Julie"?)men de kallades för Jullan och Janne. Alla vi barnbarn kallade mormor för Mumme. För att min storebror sa så när han var liten. (morfar kallades för Muffe)  
Mormor var bara 1,50 i strumplästen och hennes tomatröda plyschmorgonrock gick ända ner till golvet. Den hade stora platsknappar och en av dem sitter på min anslagstavla i syrummet. Knappen låg i hennes syskrin som hamnade hos mig för några år sedan. Jag ville sy eller sticka något plagg till knappen, men har hittills inte lyckats komma på något som gör knappen rättvisa. Så häromdagen fick jag en bild av en kofta, i mitt Töis-garn från Gotlands Ullspinneri, i mitt huvudet. Koftan ska kantas med ett garn som matchar knappen.
Men först ska jag avsluta några UFO:n.

torsdag 15 september 2011

Coq au vin

Nu är det verkligen hög tid att sålla ut lite bland unghönsen. Blocket är en fin vän vid sådana tillfällen. De gråa damerna och Lill-Prinsen hämtas imorgon och sen finns är det baara 3 ljusa colombia, 1 spättad och två guldblåbandade små tuppar kvar.
Här syns de jlusa och den spättade tuppen
Nån som är sugen?

torsdag 8 september 2011

Diskbråck någon?

I helgen flyttade vi päronens bohag, centralt och ett rum mindre blev resultatet. Det betyder att en del möbler behöver sorteras bort.
Så länge jag kan minnas har det funnits ett stort ekskåp hemma. Hittills har det funnits plats för skåpet men nu måste det bort. Tyvärr finns det väl inte någon marknad för möbler av den här storleken, men kanske finns det någon som önskar sig just ett sånt här. Skåpet är gjort i två delar, över- och underskåp är vardera 110 cm högt, alltså 220 cm totalt. Det är 145 cm brett och 70 cm djupt.
Någon som vill ge mig ett skambud och få en knäckt rygg på köpet?

måndag 5 september 2011

"Du lella barn"

Årets Allmogemarknad i Jönköping närmar sig med stormsteg, på söndag är det dags. Syster Yster och jag klär oss i särk och yllekjol och dukar upp vårt marknadsstånd med leksaker, fikabröd, grytunderlägg, ägg (om höns och ankor vill) kanske lite svamp, stickat och virkat och vad mer vi kan hitta på. Det är det fina med marknad á la 1850-tal, man behöver inte specialisera sig på en bestämd vara utan man tager vad man haver.
Stickat till trasdockorna
Titta gärna förbi Hovrättstorget och säg hej!

Tillägg: Allmogemarknaden håller till på Hovrättstorget i Jönköping.

lördag 3 september 2011

I love Raymond

På Nya Zeeland finns katten Raymond och hans matte. Matte virkar och stickar i de mest underbara färgerna. Bland annat så har hon gjort en tubsjal av mormorsrutor och den ville jag prova.
Jag virkade min i 5 färger Cotton 8/4, 145 gram sammanlagt. Naturligtvis virkade jag med favvonålen nr 4 från Knit-pro, det blev lagom löst och skönt att ha om halsen.
Jag virkar ihop mormorsrutorna allt eftesom de blir färdiga och kan se arbetet växa under tiden. Sjalen är 135 cm i omkrets och 20 cm bred. 
Supersmidig modell att vrida runt halsen som aldrig knyter upp sig.

torsdag 1 september 2011

Ris med ros

På alla loppis jag besökt så kan man se den lilla fula nåldynan i trä med små pinnar till trådhållare. I alla fall ända tills jag såg en vitmålad, med en liten virkad nåldyna, på någons blogg. (som jag inte hittar nu) För efter det, när jag ville ha en egen, så gick de inte längre att uppbringa. Döm om min förvåning när jag hittade en hos min svägerska för ett litet tag sedan. Jag gjorde ett jämnt byte mot en underkjol i Rocka Billy-stuk.
Nu har Jansson målat och jag har gjort en ny nåldyna.
Nåldynan ser mer ut som en dusch-mössa pga att jag fyllt den med ris. Det ska vara bättre för nålarna än vadd, skumgummi eller bomull, säger Syster Yster.