onsdag 29 augusti 2012

Duperat monster

Monstret har förvandlats. För ett tag sedan fick jag några nystan mohair av Syster Yster. Vad jag hade tänkt ha dem till då kommer jag faktiskt inte ihåg, men det ville absolut bli en kortärmad kofta. Garnet, Madonna, tycks inte finnas i handeln längre och jag gissar att det är från 80-talet nån gång. Det är en blandning av mohair, ull, viskos och en pytteliten gnutta nylon.
Koftan är stickad från framstycke till framstycke i slätstickning. Jag ökade lite i halsringningen, avmaskade för ärmen på ena varvet och la upp lika många maskor igen på nästa. Nacken är helt rak, avmaskning för nästa ärm och upplägg igen. På nästa framstycke minskade jag istället. Efter att jag sytt ihop axeln så plockade jag upp maskor i ärmhålet och stickade en rak liten ärm.
Hela koftan är kantad med ett brandgult babygarn från Schachenmayr, virkad med kräftgång, alltså baklänges fasta maskor. Kanten matchar de brandgula och gula tussarna i det aprikosa garnet.
En metallknapp från Hem & Hobby i Hjo passar fint i den virkade öglan. På insidan har jag sytt fast en genomskinlig plastknapp som inte syns.
Kolla in fluffet. Den kommer aldrig att sluta fälla. 
Inte för att det finns nåt annat i min garderob som passar till fluffmonstret, men jag tror att jag gillar den ändå. =)

måndag 27 augusti 2012

Festtips

I helgen var det kräftskiva i Mosquitoland. Det var alldeles för länge sedan jag fick användning för alla kräftlyktorna som finns i samlingarna. Har tyvärr inget foto på den fina ljusslingan som jag och Jansson fixade till.
När man samlar vänner från olika delar av ens liv kan det ju bli så att inte alla känner varandra. En superbra isbrytare, som inte innehåller någon alkohol, är att låta alla få pyssla lite tillsammans. Den här gången fick alla pyssla ihop sin egna kräfthattar. Alla hattarna överlevde till dagen efter...
Färdigklippt kartong i olika färger, lite rosetter, paketsnören, klistermärken, glitterklister, pennor och till sist en snodd. Det är bara fantasin som kan sätta gränser.
Om man dessutom skriver sitt namn på hatten så underlättar man för personer som har samma åkomma som jag, jag har nämligen "namn-afasi". =/
Och en del är lite mer konstnärliga än oss andra. =)
Tack alla vänner för en toppenkväll.

torsdag 23 augusti 2012

Stick-café

I morgon är det dags för stickcafé igen. Fredagseftermiddagen är en bra dag tycker jag, man avslutar veckan och gör sig redo för helgen. Året runt, förutom helgdagar och när fiket har semesterstäng, träffas vi fredagar, jämna veckor mellan kl 16-18 på Konditori Briljanten i Habo. Ibland är vi 4 stycken och ibland är vi närmare 20, men man kan alltid lita på att det kommer någon mer som är stick- och fikasugen.
Det bästa med att gå på stickcafé istället för att ha syjunta hemma är att man kan komma och gå som man vill, var och en köper fika efter eget tycke och smak och man kan träffa likasinnade även om man inte har någon sticknörd bland sina vänner. Man får nya stickkompisar som förstår ens längtan efter garn. Och om ni frågar äkta hälften; han behöver inte fly hemifrån. =)   
Hjärtligt välkomna allihop!

söndag 19 augusti 2012

En annan blomma

Förra sommaren tänkte jag ha den här toppen på nåt kalas, men som vanligt var jag sent ute och den blev liggande ofärdig. Mönstret är en av favoriterna som jag har gjort lite vidare än vanligt och med några andra små förändringar.
Istället för de vanliga infodringarna gjorde jag veck under byst och i rygg.
Det blev ett V där bak och en liten dragkedja som jag höll på att glömma och därför fick det bli en specialare.
Hela toppen är sydd i dubbla lager, kjolen fick ett tunt foder med en kant i turkost som hänger fram lite grann.
Tygerna är loppade fynd från gömmorna.

fredag 17 augusti 2012

Ajja bajja!

Det borde vara spöstraff för helgerånet att dela på en 5 meter lång trasmatta. Jag har ett långt kök, men inte riktigt så långt och därför delade jag mattan i två delar. Lite drygt 3 meter ligger nedanför diskbänken och resten ligger innanför halldörren. Ja inte riktigt hela, för lite trasor fick jag repa bort för att kunna knyta nya fransar. Men inte en endaste centimeter blev bortkastad, alla syddes ihop och nystades till en boll.
Den fina lilla bollen fick ta plats i en burk.
Och inte vilken burk som helst, utan en garngömma av den lite rymligare modellen. Inhandlad på Förr och nu i Tibro. (alldeles intill Olssons fiske, sambons Mecka)
Och titta, med virknål nr 8 blev det lilla nystanet förvandlat till ett stadigt grytunderlägg.
Med andra ord; mattan lever vidare.

onsdag 15 augusti 2012

Ravelry red

I förrförra inlägget är min sjal i Malabrigo med. Modellen fick jag inspiration till hos "Kvinnfolki" i Visby på Gotland. En hel butik fylld med mjuka, hårda och ätbara alster, gjorda av kreativa och duktiga kvinnor. Men ni vet hur det är, man vill helst inte betala för något som man kan göra själv. Dessutom får man ju ge sig hän åt sin sticklusta under arbetets gång. 
Garnet är som sagt Malabrigos sockgarn och färgen är Ravelry red. Det skiftar i olika vackra röda nyanser utan att ge ett alltför randigt eller prickigt intryck.
Den är slätstickad med en rak sida med en kant med mosstickning. På den andra sidan ökade jag en maska innanför yttersta maskan på vartannat varv. Ökningen gjordes med ett omtag som bildar ett hålmönster och när jag gjort åt hälften av garnet så minskade jag istället.
På orginalet hade man stickat romber i en avvikande färg på mitten, jag valde att göra mina romber med aviga maskor istället.
Den är nästan två meter lång och den långsmala modellen går bra att vira runt halsen utan att den blir för bylsig tycker jag.

Tillägg: Syster Yster har förstås rätt, det var nog i Slite vi såg den. Kanske har jag besökt för många hantverksbutiker i sommar. =)

måndag 13 augusti 2012

Hjälp!

Något stort oformligt aprikost som hårar ner överallt har invaderat min stickhörna.


Snälla Syster Yster; skicka mig ett nystan som jag kan mata det fruktansvärda monstret med. =)

söndag 12 augusti 2012

Ojdå, ajdå

Idag är sista dagen på min 5 veckor långa semester. Jag har en odefinierbar känsla i magtrakten som jag inte riktigt kan beskriva, men jag är inte det minsta sugen på mitt jobb. Hmm, kanske är det dags att göra en liten "kullerbytta". 
 Kreativitet finns det i alla fall gott om. =) Jag har sytt mig en skön tunika i broderad bomull, tyget har nästan lite sidenkänsla. Mönstret är från Ottobre och det är en variant på den här.
Tant Maja syns också på bild

Den är så vid i halsen att jag bara gjort en fake-knappslå. Att få i knappar rätt mot knapphålen är nämligen inte min starkaste sida. Knapparna är finaste glasknapparna från mitt lilla lager.
Nu ska jag njuta av dagen och glömma att det är måndag i morgon och 48 veckor kvar till nästa sommarsemester. Vilken tur att det finns fantastiska helger att se fram emot. =)

Tillägg: Den här tunikan är 83 cm lång och den vita är 69 cm lång.

torsdag 9 augusti 2012

Nyponrosor

Förra våren var vi några damer som åkte på "Öppen koffert" hos Tant Kofta. Jag hittade flera fina garner som fick följa med hem, det har bl a blivit en Annis och kanter på sommartröjan. Samma fina garn som jag använde i min Annis har nu fått bli kanten på min nyponros. Ja, så kallade Tant Kofta färgningen på det mjuka skira garnet i mohair och alpacka.
Här med den vackra blomman jag fick av A-M
Modellen är en enkel variant som Syster Yster lärt mig; jag börjar med 3 maskor och ökar med 4 omtag på vartannat varv. (1 i början, 2 på mitten och 1 i slutet) De 3 första maskorna bildar sedan "ryggraden" i sjalen med ett hålmönster på varje sida och så blir det ett hålmönster längs med hela ovansidan. En enkel modell som gör garnet rättvisa. Om man tittar noga så kan man se små gula "fläckar" i det rosa, precis som i mitten på en nyponros.
Jag har haft stickningen som tidsfördriv när jag och kollegan förflyttat oss mellan olika fabriker och orter. Slutspurten gjordes på Gotland och nu har jag äntligen lyckats blocka den. Den väger nästan ingenting och jag tror att det kommer bli en ny favorit.

tisdag 7 augusti 2012

Sommarshopping

När man har semester så tar man ju absolut inte semester ifrån garn och sånt, tvärtom. Med i bilen finns det alltid en stickpåse och lite här och där springer man på ett nystan, en knapp eller nåt annat bra-att-ha. När vi var hos Ullfull på Gotland så hade vi gärna gjort ett besök på Gotlands Ullspinneri men vi fick snällt nöja oss med sommarbutiken. Där fanns det garn i massor  och jag valde ett rosa och ett mörklila Töis. Jag tror att de ska få bli en sjal.
I Hemses ena garn/tygbutik köpte jag en härva Malabrigo som snart är en färdig sjal.
Där såldes även knappar till hektopris så det fick bli en påse gott-och-blandat. De röda har jag redan användt på min sommar-oversize tröja.
Jag hittade också ett snyggt jersytyg som ska få bli en långklänning i Syster Yster-stil.
Om ni kommer till Lübeck får ni absolut inte missa Woll und Hobby som ligger i gamla delen av stan. Det är en jättelik hobbyaffär som har ALLT, och de har en enorm garnavdelning. Syster Yster fyndade Norogarn till superduperpris, men jag nöjde mig med lite bomullsgarn och en 1 meters rundsticka. Regiagarnet köpte jag i en annan liten garnbutik i Lübeck.
I Röda korsets lilla butik i Gränna fyndade jag några knappkartor.
Vilken tur att det regnar ibland, då kan man trösta sig med lite shopping istället. =)

söndag 5 augusti 2012

Sommar-size

Årets tänkta sommartröja blev faktiskt avslutad innan juli var slut. =) Jag ville ha en varm, lite oversize-tröja som man kan dra på sig framåt kvällarna. Jag har randat tre blå nyanser med rött Babymerino från Drops. Halskanten, ärmavslut, linning och fickpasspoaler är stickade i Tantkofta-färgat sockgarn. Mönstret är eget hittepå. Fram- och bakstycke är stickat som en tub med resårstickning upptill och nertill,  och jag vågade faktiskt att klippa upp i sidorna för att sy i ärmarna på maskin. (man är väl sömmerska också) Än har jag inte beslutat om ärmarna är de rätta, men jag får väl känna efter ett tag. Kanske att de blev lite väl vida och långa.
Knapparna hittade jag i Hemse på Gotland, och de är fastsydda genom båda halskanterna utan knapphål.
Fickorna är stickade i rött, eftersom det fanns extra mycket av det garnet. Modellen till fickorna har jag hittat hos Nitsirk. Titta in hos henne, hon gör underbara tröjor med massor av fina detaljer.
Men snälla, nästa gång jag vill sticka randigt, HINDRA mig. Att fästa trådar är ju det mest skittråkiga som finns.
Nu ska jag försöka göra klart några UFO:n innan jag börjar på någon av alla de tröjor jag har i huvudet. Om de är randiga? Självklart! =)

lördag 4 augusti 2012

Stickevent 2012

Imorgon kl 8.00 är det äntligen dags.
Då öppnar vi upp för att ta emot anmälningarna till årets stickevent. 
Titta in om du vill veta mer. 

fredag 3 augusti 2012

Abstinens

Vissa somrar är sämre och vissa somrar, som i år, är bättre. Och då menar jag inte vädret utan hur mycket Syster Yster och jag lyckas träffa varandra. Vi missade midsommar men sen har det bara blivit bättre. Jag var på systers stickfrukost och samma helg var vi på 50-årsfest tillsammans. En vecka tillsammans på Gotland och sen när vi varit hemma och packat ner  gubbar och bytt underkläder i resväskorna så bilade vi i norra Tyskland tillsammans. När vi varit hemma i knappt en vecka så var det dags för den årliga sommarfesten med våra syskon. Alltså mycket "systervård" i år.
Syster Yster i Lübeck
Men just nu finns det ingen inplanerad träff förrän i slutet av september. Så länge kan man ju bara inte vara utan sin favoritsyster. En kräftskiva kanske?

onsdag 1 augusti 2012

Blommiga tanter

Inte för att man har haft så stort behov av några solklänningar den här sommmaren, men hoppet är ju det sista som överger en. =) Den här klänningen påbörjades sommaren 2010. Efter att ha fått mogna i UFO-högen är den nu äntligen färdig, och faktiskt också använd en gång i sol och värme.
Tyget är ett tynt bomullstyg med fina röda och rosa "tantblommor". Mönstret är samma som till den vita tunikan, fast med lite andra vårder i kjolen.
Jansson lyckades trolla bort dubbelhakorna med kameravinkeln, men vad fasen hände med resten? Balong-objektiv?