måndag 28 januari 2013

Inget aprilskämt

På Gotland finns det ett gäng härliga sticktjejer. För varje år som vi haft vårt stickevent så har gänget utökats med fler goa Gotländskor. Och inte blir de sämre för att de ordnar med stickevent ute på ön. Nu, snart är det dags att anmäla sig till deras Gotlandssticke som går av stapeln 19-21 april. Gotland återser jag gärna och fina flickorna vill jag träffa ofta. Gotländska är som musik i mina öron.
En av de fina flickorna har en så söt liten lila toa med världens minsta lilla handfat. 
Jag passade på att fota den när Syster Yster och jag var på ön i somras och njöt av hennes otroligt stora gästfrihet.

fredag 25 januari 2013

Lapp på lapp

Jag har beslutat mig för att försöka minska på mitt garnlager i år. Det räcker nog till flertalet tröjor, åtskilliga sjalar och en och annan socka så jag behöver nog inte vara sysslolös. Om jag rannsakar mig själv så finns det nog ett och annat UFO i gömmorna också och tanken är väl att avsluta en del av dem.
Först ut är ett "lapptäcke" som ska få bli en tröja. Modellen är en direkt efterapning på en av Astrids kreationer. Garnet är Kampes 2-trådiga ull i regnbågens alla färger tillsammans med något okänt 1-trådigt grafitgrått ullgarn. Den virkade kanten är Vikings superwash och ärmarna blir i Hjertegarns Ciao Trunte.
Just nu är det bara ärmarna kvar. Med lite tur kan jag hålla uppe koncentrationen och låta bli den mönsterstickning som cirkulerar i mitt huvud. Som kanske, kanske har smygstartat lite grann.....=)

Tillägg: Det blir rutor på bakstycket också

onsdag 23 januari 2013

Grodperspektiv

Jag har teststickat en alldeles egen Liisa. Det måste väl bli en Anna-Liisa? Syster Yster har gjort mönstret och det kan köpas här. Jag älskar randigt och jag har kombinerat ett grått 2-trådigt ullgarn från Järbo med mitt egenfärgade 2-trådiga Kampes. Garnåtgången totalt är 279 gram. Jag bytte upp mig ett nummer på bägge stickorna men behöll antalet maskor, förutom att min har lite minde antal maskor i halsen för att inte bli alltför vid.
Jag färgade garnet hos Liisa när hon var hos oss på Stickeventet 2011. Då var jag riktigt missnöjd men har börjat gilla det medan det värmde garnhyllan i väntan på ett bra mönster. Jag hade nästan bestämt mig för en Offe men det fick bli den här istället. I den här kombinationen blev garnet super. 
Jag kan inte sägas det ofta nog, men Kampes lite sträva ullgarn är mitt favoritgarn, och jag tror att det kan bli fler tröjor i den här modellen. =)

måndag 21 januari 2013

Färgglatt häng

Ännu en jobbstickning har blivit klar. En färgglad mössa som matchar de här sockarna. Adriafils Knitcol, merinoull som är stickat i rätstickning med en liten resårkant i ett eget hitte-på-mönster med mycket häng. 


Den är lite för tunn när det är 10 minus ute, men närmare 0:an så funkar den nog bättre.

lördag 19 januari 2013

It´s a kick

En kall kväll mellan jul och nyår när jag varit på stickmys hos "kökshäxan" så var det molnfritt och fullmåne. Klockan var sen men jag tänkte ändå lura ut familjen på en sparktur. Det har lyckats förr. =) Det är så otroligt vackert när månen lyser så starkt att man kan tro det är mitt på dagen och träden kastar långa skuggor i skogen. Ni kan tro att jag blev besviken när jag svängde in på vår lilla väg och insåg att vägen blivit sandad efter att jag åkt hemifrån.
Men idag var det dags. Termometern visade på strax över 10 minus och solen bröt nästan, nästan igenom molnen.  
Trots termoleggings under jeansen så blev det lite kallt om ändalykten, och det var skönt att luta sig mot den varma kakelugnen när vi kom in. =)

fredag 18 januari 2013

Förlängd livslängd

Jag upptäckte till min fasa att det var ett hål i min prickiga stickkasse. Jag visste att mina bästa strumpstickor låg i botten och att väskan varit med "på byn". När jag kikade efter så låg i alla fall alla fem stickorna kvar. Nu har väskan fått ett foder i kraftigt ulltyg och en "radda" småfickor för småkrafs. 
Syster Yster brukar sy i ett nyckelband i sina väskor och jag gjorde likadant.
Nu ska den nog kunna hänga med ett tag till.

tisdag 15 januari 2013

Peppisar

Till alla som kom till stickcafét i fredags hade jag gjort Peppisar. En Peppis är bra att ha när man vill hålla reda på var man ökade sist, var man mätte sist eller när man bara vill se hur arbetet går framåt. Peppisarna är gjorda av gamla barnpärlor i plast, små färgglada säkerhetsnålar från Panduro och de där sidenbanden som sitter i alla kläder nuförtiden. Ni vet de där som sitter runt galgen i butiken för att plagget inte ska glida av och som alltid tittar fram när man har plagget på sig.
Men tala inte om för Jansson var jag hittade pärlorna. ;)

Tillägg: Självklart får man "apa efter". Jag har inte uppfunnit dem själv. =)

söndag 13 januari 2013

Vintervitt igen

Problemet med bilduppladdning har inte gått ut över stickningarna, snarare tvärtom. =)
Lagom till Jul lyckades jag få klart en vintrig väst i lite olika vita/grå/beige nyanser. Några garner är inköpta hos Astrid och därifrån kommer också inspirationen till modellen. 
Garnerna är en blandad soppa av lin, bomull, mohaire, ull och lite syntet, några lite dyra, några loppisfynd och några från Gekås. 
Okej, inte helt problemfritt. Blogger kapade av mitt huvud..
Bakstycket är en stor mormorsruta. Varför variera sig? =) De stickade framstyckena är upplockade från mormorsrutan och stickade i lite olika tekniker. När jag kommit förbi axeln minskade jag för halsen ca 5 cm och sen körde jag bara på så att ett framstycke blev ca 2/3 av hela "framsidan". Hela västen är kantad med virkad krabbgång.
Av garnerna som blev över gjorde jag ett par enkla handledsvärmare och en "snurresjal". Handledsvärmarna har endast hål för tummarna så att man kan välja hur man vill bära dem. Sjalen är stickad i rätstickning så att den ska "korva" ihop sig lite. Den sista lilla stumpen av glittrigt garn snörades runt skarven och avslutades med en liten tofs. 
Just nu är västen utlånad till Mamsen för kopiering, och ärligt talat är jag lite orolig över om jag får tillbaka den. ;=

fredag 11 januari 2013

Klappar

Det känns som det här inlägget är lite pasé, men eftersom bilderna krånglat och det här inlägget legat färdigt ett tag så får det gå ändå.
Och tack du anonyme för tipset om Google chrome, det funkade. 
-
Så var alla julklappar och födelsedagspresenter inslagna och utdelade för den här gången. Jag har läst om någon som hade en egen "julverkstad" i en skrubb på vinden där det alltid fanns inslagspapper och snören till hands. Jag har alltid velat ha nåt sånt men det finns tyvärr ingen plats för det i Mosshemska residenset. Men inför varje jul röjer jag på arbetsbänken i "pannrummet" och lägger fram inslagspapper, tejp, snören, etiketter och tomma kartonger i olika storlekar. Det blir enkelt att slå in paket och det ger i alla fall mig en viss julkänsla. I år utvecklade jag "produktionen" med att trä alla paketsnören på en gardinstång och hänga upp den i taket.
Lätt som en plätt att slå runt snörena och man behöver inte önska att man vore en bläckfisk. =)

lördag 5 januari 2013

Järnspiiikar!

Min dator och blogger tycks just nu ha svåra kontaktproblem. Jag kan inte få in några bilder från min dator. Från sambons dator tycks det fungera, men i den finns inte mina bilder. Moment 22!? Jag skulle ju kunna lägga bilderna på ett USB såklart, men det gör ju livet så mycket krångligare. =/
Finns det någon som har haft samma problem?
*Suck*
Tills datorn och blogger blir sams igen så får jag nöja mig med att surfa runt hos er andra.