måndag 29 mars 2010

Smart stick-tips

På senaste stickcafét fick jag frågan om hur man ska veta hur mycket garn man ska ta till när man ska lägga upp maskor till en stickning.
Jag lägger upp maskor på två stickor, det var så jag lärde mig när jag började sticka och det har funkat för mig.
Vad som inte alltid funkar är längden på trådändan som man börjar med. Det har väl hänt att man lagt upp ett stort antal maskor och så har änden inte räckt till de 10 sista. Så jag brukar ta till så lång ända som jag tror att det går åt och sen dubblar jag den, och så får jag naturligtvis alldeles för mycket garn över.
Två av damerna kom med tipset om att använda längden på sin underarm som mått. En underarmslängd räcker till 20-25 maskor.
Smart va?

4 kommentarer:

Agata sa...

Själv fick jag som barn lära mig att linda garnet ett varv runt handen = 10 maskor. Stämmer väl när man har grövre stickor, men det kan innebära onödigt lång trådände om stickorna är tunna.

MiA sa...

Hmmm.. smart, men borde bli olika beroende på hur tjockt garn och stickor man har ju.

Ett annat tips om man ser att man får alldeles för lång tråd kvar, är att byta plats på trådarna... så att man gör själva öglorna på stickorna med änden istället för garnet från nystanet. Då kortar man änden lite fortare :)

frisky frog sa...

Alla tips utan de dåliga är bra! Bara en dag kvar till 1 april.
/P&K

miastick sa...

Tack för tipset! Använde det igår, och det stämde ganska bra, jag fick över en armlängd men då räknade jag 20 per ärm och skulle lägga upp 170, så det stämde nog om jag tänkt 25 istället. Då hade jag stickor 4,5 och garn som passar till det.