onsdag 27 juli 2011

Mamma-fjäsk

Jansson vet hur hon ska göra sin mamma glad efter 2 veckors frånvaro. Hon langade fram ett gäng fina muffinsformar till samlingen och genast blev hon förlåten för att hon varit på semester med sin pappa.  =)
Skämt åsido, lite semester ifrån varandra tror jag att både föräldrar, barn och sambos behöver. Därför tänker jag åka ifrån sambon ett par dagar för att ha en tjejhelg med Syster Yster.

tisdag 26 juli 2011

Polkadot

Jansson säger att man inte kan köpa allt som är rött med vita prickar. Dumma unge, det kan man visst det. Så nu har jag gjort det till min uppgift att "programera" om henne. Jag börjar med en prickig frukost.
Om hon envisas så tänker jag sätta upp prickíga gardiner i hennes rum. =)

måndag 25 juli 2011

Batikfrossa

På vår lokala second handbutik dyker det ofta upp batiktyg. Om det är kvarlevor från 60-talet eller om det följer med kyrkans Afrika-resenärer hem vet jag inte, men jag norpar åt mig dem så fort jag får tillfälle. De tyger som jag inte behåller själv tar en av mina arbetskompisar gärna hand om. Jag har sytt några enkla ärmlösa klänningar/tunikor tillklippta i ett 60-talsmönster. Det är precis så att man kan hoppa i dem utan att behöva någon knäppning el dragkedja. Den brunblå är i ganska tjock bomull och den har fått ett par fickor. Färgen är kanon till jeans. Kostnad, 20 kronor. Den gröna är tunnare och den kommer passa perfekt som strandklänning. Den sidan som ni ser fick en bra mönsterpassning, men den andra sidan blev inte lika lyckad. =/ Kostnaden blev 15 kronor. För er som undrar så kan jag säga att det bara finns ett plagg kvar från den tillklippta högen med tyg.

lördag 23 juli 2011

Blondie was here

Häromdagen mötte jag tre hornprydda individer på min morgonrunda, och igår kom de på besök hemma hos oss. Vi är vana vid både rådjur och älg, men dovhjort är lite extra tycker jag. Den ena av hjortarna har en avvikande färg, eller rättare sagt den har ingen färg alls, för vad jag kan läsa mig till så är det en albino. Den har också lite annorlunda horn jämfört med kompisarna. Att grannen for förbi med motorcykel bara 50 meter bort tycktes inte bekymra dem det minsta. Bilderna är lite halvdana för jag fotade genom fönstret.

fredag 22 juli 2011

Sol efterlyses

Så fort jag får tillfälle så smiter jag ner till symaskinen. Sambon gillar fiske. =) Medea har gjort en så fin Malinka liknande klänning, och det inspirerade mig till att ta fram tant Siris mönster igen. Den här är sydd i tunn bomullspoplin som nog kräver en underkjol, jag fotade med Janssons tyllunderkjol. Istället för en veckad kjol så rynkade jag den. Och för att ta bort städrocks-stuket så gjorde jag ett ärmavslut med ett litet knytband. De rosa knapparna i pärlemor är ifrån gömmorna, tyget är ett loppisfynd för hela 35 kronor. Nu skulle det passa fint med lite solsken.

torsdag 21 juli 2011

Närbutik

Tänk så smidigt det är att shoppa nu för tiden. Man kan sitta i morgonrocken hemma i soffan och bara klicka hem det man vill ha. Sen dimper de ner i brevlådan efter ett par dagar.
Hos Saax fick jag tipset om en retrobutik, Precis en sån. Där klickade jag hem en söt liten necessär, helt oanvänd. Och kolla in den fina påsen som den kom hem i. Man snör år med en bit puderfärgad underklädesresår. Det värmer en "gammal" underklädessömmerska i hjärtat. Jag har också fyndat lite på Tradera. Ett armband med porslinsdjur som jag kanske slaktar och använder till stickmarkörer, och ett gäng med berlocker som förmodligen går samma öde tillmötes. Det måste vara detta som kallas närbutik.

onsdag 20 juli 2011

Annis # 4

Annis # 4 är klar och det är nog inte den sista. Den här gången är det en beställning från tjejen som fick #3. Hennes mamma fyllde år igår, och dottern tog det säkra före det osäkra för att få behålla sin egna och beställde en till födelsedagsbarnet. Garnet är två rosa nyanser av Drops, Alpaca. Den blev inte så skir, men mönstert blir väldigt tydligt. Även den här fick bli utan mucher.
När jag ändå höll på att fota så fick brickan som Jansson målat åt mig också vara med på bild. Har jag sagt att det är underbart med en egen målare? =)

måndag 18 juli 2011

Huvudet under armen

Gör ni som jag, lägger saker och ting på ett jättebra ställe för att komma ihåg var ni har det och sen glömmer ni var stället är? Suck! Det händer mig allt för ofta. Jag brukar spara spännen, ringar och annat från gamla väskor för att ha när jag syr egna. Tänk om jag kunde lägga dem på rätt ställe med en gång. Jag var i behov av en sommarväska. (sambon undrar konstigt nog hur många man kan behöva) Jansson säger att man inte kan ha eller köpa allt som är rött med vita prickar och hon har rätt, det fanns inte tillräckligt mycket av den röda vaxduken så jag fick ta orange istället. Lapparna med "kloka" flickor på fick jag som bonus vid ett traderaköp. Jag gjorde en lite diskretare väska också. Tyget med vespor är rester från Lillfisens draperi och kuddfodral. Nu tror jag det får vara nog med väskor för den här sommaren.

söndag 17 juli 2011

Road tripp

Sambon och jag gjorde en liten roadtripp igår. Jag startade ett litet virkprojekt innan vi for, en liten väska som precis rymmer, pengar, telefon, nycklar och ett serat. Mönstret är hitte-på med fasta maskor i dubbelt Tilda. Axelremmen är virkad i tre varv på längden för att inte töja sig för mycket. Det gick åt ganska exakt 100 gr, virknål nr 4. Målet för åkturen var Aneby och Malte Liewen Stierngranats gravpyramid i koppar. På vägen dit gjorde vi ett fikastopp på Stalpet. Eftersom vi lite senare tog raggaråket till piren för att njuta av sol och mat, så vet jag att väskan funkar.

lördag 16 juli 2011

Blomrutigt

Här är en klänning och en tunika som är sydda efter samma mönster, Burda nr 4/2011. Den blommiga är något större i storleken och passar bra över jeans. Båda tygerna är loppisfynd, det grönrutiga för 15 kr och det blommiga för 20 kr. Lägg dessutom till tråd, pärlor och några band ur gömmorna så blir det riktigt exklusiva klädesplagg. Arbetstiden bjuder jag på, det är "meditationstid". (så länge inget krånglar förstås) Tyvärr är det inget fotoväder så färgerna kommer inte till sin rätt alls. Den blommiga har dragsko i ärmavslutet med träpärlor i bandet. Den rutiga fick en ficka i avvikande färg för att det rutiga helt enkelt inte räckte till. Den var en röd tråd invävt i tyget som behövde döljas med något. Eftersom jag redan börjat att dekorera med band så fick det bli några snuttar i nederkanten också. Modellen är kanon och den kommer nog att användas igen.

fredag 15 juli 2011

God morgon

Till slut så kom regnet igår, men då hade jag redan tillbringat några timmar vid symaskinen. Första plagget ut blev en ganska "skrikig" kimono. Fotot har tonat ner färgen ganska mycket, de riktiga färgerna är orange, brunt och korallrött. Kan det vara 60-talstyg måntro? Det kostade i alla fall bara 20 kr. Mönstret har jag haft sen 80-talet, tror att jag sydde en kimono till Mamsen då. Fast nu när termometern visar knappt 10 grader kunde fleccerocken varit ganska skön att ha om benen, men sommaren återvänder väl kanske igen. Förbipasserande kommer i alla fall inte att missa när jag är ute på min morgonrunda hos hönsen. Hönsen ja. Jag lyckades skrämma sk-en ur några av dem när jag skulle fota igår, de har väl drömt mardrömmar hela natten.

torsdag 14 juli 2011

Förlåt!

Förlåt mig alla ni som vill bada, men idag har jag önskat dåligt väder. För igår klippte jag till en hög med tyger som jag idag tänker omvandla till klänningar och tunikor. Ärmlösa klänningar i batiktyger, tunikor i rutigt och blommigt, och två klänningar i ett av tant Siris mönster. Alla tygerna är loppisfynd och jag tror att jag köpt dem för ca knappt 200 kr. Dessutom blir det en färgglad sommarkimono istället för min något varma fleecemorgonrock.

onsdag 13 juli 2011

Väckarklocka

Adolf väckte mig kvart i 4 i morse! Klockan 7 skulle han in igen. Resten av dagen har han trynat på Janssons säng. Vad jag gjorde mellan 4 och 7? Sov förstås, jag har ju i alla fall semester. =)

tisdag 12 juli 2011

Drömfrukost

Semestern flyter på i sakta mak. Jag går upp ganska tidigt, lite hönspyssel, en skvätt kaffe och lite surf på datorn eller några maskor på senaste stickningen. (ett ganska hopplöst fall just nu) Sedan grenslar jag cykeln och kör en dryg mil så fort jag orkar. Idag var det en motvind som hette duga, men jag överlevde trots att jag glömt vattenflaskan hemma. Väl hemma fick jag belöning i form av en kanonfrukost. Trots att sambon drabbats av ryggskott lyckades han steka pannkakor till oss. Lite matlagningsyoghurt, socker, rivet limeskal och jordgubbar direkt ifrån egna landet. Resten av dagarna småpular jag med lite av varje. Kan man ha det bättre?

måndag 11 juli 2011

Semester

Så är det äntligen semester och 4 oplanerade härliga veckor ligger framför mig. Igår gjorde jag ett sista dagsverke i Papsens förråd/verkstad. Ordning och reda är ju mitt yrke och jag har tidigare gjort en sortering och uppmärkning i förrådet. Men det är inte lätt när minnet sviktar och allt inte riktigt blir som när man var ung. För att underlätta för den som är mest frisk är det dags att byta radhuset mot en hyreslägenhet där man bara kan ringa på fastighetskötaren när något krånglar. Idag är första visningen och även om förrådet är ett förråd så vill man ju ha lite ordning att visa upp i alla fall.
Det braiga med päronens flytt är att Mamsen rensar hårt och jag kan fylla vårt hus lite till. =) Engångsglas, sugrör och miniparasoller fick följa med hem den här gången. (och lite tösalt, stearinmassa och fina hemstöpta ljus) Någon som känner för en liten fest?

onsdag 6 juli 2011

Syndabocken

Hmm! Flytgrodan ligger upp och ner, blommorna ligger på botten och vattnet är grumligt. Är det kanske någon som har tvättat fötterna här? Någon som känner sig skyldig? -Vaddå? Menar du med mig? Jag har väl aaaldrig badat på olämpliga ställen? -Dumma matte som kan tror något sådant om lilla mig.

måndag 4 juli 2011

Doftbyte

Jag bytte en liten blank ask för fimpar mot ett gäng muffinsformar, alla inhandlade i Hjo. Dessutom så norpade jag ett knippe lavendel i Mamsens rabatter. Om man lägger lavendelblommor i socker så får man utsökt kak-socker som passar fint i skorpor eller drömmar. Men först ska blommorna torkas för att undvika att fukten klumpar ihop sockret.Den fina duken tror jag är att av Mamsens verk.

lördag 2 juli 2011

Lördagsnöje

Sambon stämplade igår ut för semester, men själv ska jag tröska på en vecka till. I går tog vi i alla fall en semester-after work och idag har det varit liiite segt. Jag har i alla fall städat hos höns och kycklingar, men så mycket mer blir det nog inte gjort idag. (förrutom lite stickning då förstås)
Kycklingarna som kläcktes i påskas ser nu ut som minihöns. Hönorna ska flytta till Skillingarydstrakten så småningom och den lille tuppen kommer att finnas till försäljning tillsammans med några av de andra hönorna. Kycklingarna som hämtades i Skåne växer så det knakar och har nu blivit ruggiga små tonåringar. Tanken var att det åtminstonde skulle bli 2 hönor av varje färg, men det ser ut som om det inte riktigt lyckas. För den som är sugen, kommer det därför att finnas Brahmatuppar (och kanske nån höna) till salu framåt höstkanten. Färgerna är spättade, guldblåbandade och vit columbia. Visst är de söta?