lördag 31 december 2011

Summerat

Nu så här på årets sista timmar skulle man kanske försöka summera det gångna året. Året började ju med en jäkla massa snö, sommaren var regnig, hösten likaså och vi fick en grön jul. Vi blev tvungna att ta bort vår fina, folkilskna och översexuella tupp. Och jobbmässigt så kan man väl säga att det slutade i en frontalkrock utan dess like.
Eller ska man helt enkelt skita i det tråkiga och bara tänka på det roliga? Att det finns 2 nya fina tuppar och 5 nya hönor i hönshuset. Man kanske ska tänka på alla goa stunder i stickfåtöljen? Och man kanske bara ska tänka på alla inspirerande möten med fina människor som man gjort? I bloggvärlden, på stickcaféer och framförallt på det hellyckade stickeventet. Och man kanske ska vara lycklig över att man är frisk, att familjen mår bra och att vi får vara tillsammans?
Jag tror faktiskt att jag väljer att reflektera över allt det positiva som varit och så spanar jag framåt, in i 2012. Vad kan det finnas där?
Fina lussetåget jag fick av sambon i julklapp
För kom ihåg; den som tittar bakåt för länge kommer snart att springa in i något.=)

Gott nytt år, må många garnnystan rulla i Din väg.

onsdag 28 december 2011

Mellandagsvirkning

På stickeventet köpte jag tre härvor Colinettes Hullabalo av Astrid. Två utav dem har blivit virkade vantar som matchar snurrehalsduken i mohire och bomull. Vantarna fick en liten bomullskant i kräftgång och en liten tofs.
Nu ska det bara bli lite kallt ute så att man har nån nytta av dem också. =)

tisdag 27 december 2011

Julklappar #3

Det har blivit flera stickade klappar den här julen.
Lillfisen beställde redan förra året gula lovikkavantar och nu äntligen fick han ett par. Stickade i Vikings Naturgarn och dekorerade med 3 färger Kampes 2-trådiga.
Jansson behövde en mössa att ha på jobbet. Det blev ett hitte-på-mönster i Ragg-strumpegarn från danska Hjertegarn.
Nu behöver inte mina "små telningar" frysa mer. =)

måndag 26 december 2011

Julklappar #2

Nästa julklapp är en som jag har fått. "Till mamma" stod det på paketet som stod på köksbänken när jag vaknade på julaftonsmorgon. Innehållet var en glaskula till granen, dekorerad med glittrigt påfågelmönster.
Här har sambon tagit en suddig bild på monteringen av den "fantastiska" plastgranen.
Så här blev det färdiga resultatet till slut. Guldgirlanger, guldpärlband och lockigt "änglahår" i guld tillsammans med svampar, kulor och stora snöflingor. 
För att få lite äkta grandoft så tog vi in en lriktig gran också. Den passade perfekt i en gammal flaska på vedspisen.
Ingen fara, vi eldar sällan i spisen. =)

söndag 25 december 2011

Julklappar # 1

I Mosshemmets tomteverkstad blev det en hel del klappar i år. Syster Ysters kommentar på mina julpysselkuddar gav tomten en hint om vad hon önskade sig i julklapp. Mormorsrutor i rött, orange och grönt Kampes 2-trådiga ullgarn blev det. Fastsydda på hemmasydda kuddvar i grovt, lite filtat möbeltyg av ull.
Naturligtvis fick hon sprillans nya innekuddar också.

Vad jag fick får ni se i ett senare inlägg. =)

fredag 23 december 2011

Dan före dan

Nu är timmen sen och jag kommer förmodligen att nattsudda några timmar till, kanske stickar jag klart någon sent påkommen julklapp. Granen är klädd och skinkan är kokt. Paketen är inslagna och gömda under granen. Snart kommer jag säkert på något som jag har glömt. Det är dan före dan och imorgon kommer huset bli fullt, Syster Yster med familj och Päronen kommer hit. Lagom till Kalle Anka på TV serveras det glögg och därefter blir det mat. Tomten kanske kommer och sen blir det kaffe, kakor och godis framåt kvällen. Vi ska i alla fall umgås och ha det mysigt tillsammans.
Den röda stjärnan i vindsfönstret
God Jul allihopa! Ha en riktigt skön helg.

torsdag 22 december 2011

Rutig tomtemor

Nu så här i Juletid kan man ju inte visa allt som produceras i tomteverkstaden. Och om telefonledningen är nerkörd så kan man definitivt inte visa någonting alls. Nu är det i alla fall åtgärdat och här kommer en tunika som någon har beställt till sig själv. Alltså inget hemligt.
En enkel tunika i rutigt bomullstyg, lite gotisk ärm och lagda veck i halsringningen.
En liten rosett som prydnad i halsen och enkla fickor i sidan. För visst vill man ha någonstanns att göra av sina händer?

Tunikan har redan landat på västkusten och jag tror att beställaren blev ganska så nöjd.

söndag 18 december 2011

Spår

Igår när vi lämnade stan, efter julklappsinköpen, önskade vi oss ett yttepyttetunt snötäcke för att få till lite julkänsla. Igår kväll började det "fnyka" lagom till paketinslagning och sillinläggningar, och i morse såg det ut så här när vi vaknade.
Ser ni så fint det blir när sambon röjer snö med nya fina snöslunga. =)

fredag 16 december 2011

Vinterhöns

Alla fjädefäna är nu installerade i vinterhuset. De gamla hönorna sitter uppe på sittpinnarna på nätterna, småhönsen vill av någon anledning absolut tillbringa nätterna på golvet, där Draken sällskapar med dem, och ankdamerna sitter uppe på pinnarna. Utevistelser är inte lika lockande, om man inte är anka, men i vinter kommer de i alla fall ha en liten hönsgård att kunna gå ut i. Fast efter en hökattack, där Ingrid kom undan med blotta förskräckelsen, övervakas alla friskluftsintag mycket noga. Man vill ju inte bistå med något skafferi precis.


Hur man än försöker är det omöjligt att fånga alla 14 på samma bild. =)

tisdag 13 december 2011

Lucia à la Myggan

Idag är det Luciadagen, kanske är det den mysigaste morgonen på hela året.
Vi i julbordskommittén på jobbet bjöd in till Lussemingel i en nersläckt matsal med massor av levande ljus. Till tonerna av Luciasånger mumsade vi på gigantiska lussebullar medans vi minglade runt och njöt av gemenskapen. Hundra pers i en matsal med 60 sittplatser blev ganska så varmt och skönt. =)
Lussetåget då? Jo så klart att vi hade en Lucia, och en tärna och en stjärngosse, eller järngosse som vi valde att kalla honom. Trion bestod nämligen av mina alldeles egendesignade stålstativ uppklädda i nystärkta linnen.
Vita linnen, äkta lingonkransar, röda band och glitter som sig bör. 

söndag 11 december 2011

Glöggritt

I tonåren var jag en sk hästtjej. En gång i veckan var det ridlektion på ridlubben och resten av veckan tillbringades i grannens stall. Igår kom den där hästtokan fram igen när jag och några jobbarkompisar drog ut till Kyrkekvarn för att ta en ridtur på islandshästar. Jag har nog inte ridit på minst 25 år, men efter 5 minuter i sadeln så var alla åren som bortblåsta. Det är verkligen som att cykla, har man en gång lärt sig så kan man.
I halvlek fick vi värmande glögg och pepparkakor och hästarna fick knäckebröd.

Naggur = liten klippspets, liten människa, litet djur.
Min nye kompis Naggur skötte sig utmärkt och jag fick för första gången pröva på gångarten tölt. En väldigt annorlunda upplevelse mot den skumpigare traven.
Förutom alpackor, Janssons dröm om en åsna och en get så står nu också en islandshäst på önskelistan. =)

Tillägg: Förlåt Jansson, jag glömde ju att vi vill ha ett chokladbrunt får också. =)

lördag 10 december 2011

Glömde ju

Jag har ju glömt att visa er mina nya rosa glasögon. De sitter perfekt och jag är fortfarande helnöjd med färgen.
Fast jag får nog utöka garderoben med fler rosa plagg. =)

onsdag 7 december 2011

Nytt på sofflocket

Årets julpyssel resulterade i nya kuddar till kökssoffan. Mormorsvirkade rutor i 2-trådigt ullgarn blir så där lagom Karl Larsson-aktigt, och det passar vår gamla kökssoffa alldeles utmärkt. Lillfisen, som brukar tillbringa en stund efter maten raklång på soffan, uppskattar flera kuddar och därför har jag också sytt ett par enkla kuddar i ett vadmalsliknande ulltyg. Kuddvaret som jag fäst mormorsrutorna på är i samma grova ulltyg som stolsdynorna med momorsrutor på. Varje ruta är virkad av 1 hg lovvokagarn med virknål nr 9.

En mormor under huvudet och en mormor under rumpan.

söndag 4 december 2011

Mera mormor

Efter regn kommer kanske solsken. Efter vardag och, just nu, skitjobb kommer helg och familjero. Tacka alla söta goa bloggvänner för era uppmuntrande kommentarer.
Igår kväll hade vi lite adventsmys, nästan alla sambons syskon var här. Utan våra tonåringar för en gångs skull. Enda undantaget var ett sött litet barnbarn. 
Goda små plockrätter som avslutades med triss i söta munsbitar blev faktiskt det slutgiltiga resulatet trots att strömmen var borta i flera timmar på eftermiddagen. Jag trodde nog att vi skulle få ställa in hela kalaset, men det ordnade sig ett par timmar före utsatt tid. Äta funkar ju utan ström men inte spolningen på det "lilla huset". =)
Efter en titt i disktraseförrådet insåg jag att jag behövde några nya fräscha trasor när svägerskorna skulle komma på besök. Så i fredags på stickcafét virkade jag en ny som dessutom matchar mitt nya grytunderlägg i virkat strängarn. Garnet till trasan är bomull ifrån gömmorna, virknål nr 3.
Självklart har jag virkat mormorsrutor i båda fallen, och rutan fungerade bra som disktrasa.

torsdag 1 december 2011

Uppströms

Fast jag vet att Syster Yster INTE tänkte på mig när hon la ut en död fisk på sin blogg så gav den faktiskt lite tröst till mig också.
De sista dagarna har jag verkligen simmat både mot strömmen och uppför branta forsar. Mitt jobb har tagit en vändning som jag inte riktigt väntat mig, och för att förstå varför så var jag tvungen att vända ut och in på mig själv och släppa ut min obehgliga känsla. Ni kan väl gissa hur poppis jag blev? Efter att i otaliga timmar försvarat mig inför dem som påstår att min känsla är fel så inser jag hur lätt det är att bara ge upp och låta strömmen ta över. Men i oväntade vikar har jag hittat tröst och kraft att ta mig framåt, och än har jag inte vänt buken uppåt. 
Känner mig lite som Tuvstarr, något fattas mig...
Det jobbar faktiskt en och annan "träsnidare" på mitt jobb också.