fredag 21 juni 2013

Barnkammarnytt

Nu är det hög tid att visa upp årets tillskott i höns- och ankhuset. Jag har Brahmahöns och jag kan inte påstå att de är några mästerruvare precis. Lite klumpiga och med taskigt tålamod. När en av de vita lade sig på 8 ägg tog jag det säkra före det osäkra och burade in henne med kompostgaller för att hon skulle få vara ifred. Fastän hon ruvade duktigt i 3 veckor (och lite till) så blev det inga överlevande kycklingar.
Äggomgång nr 2 har bollats fram och tillbaka mellan 3 hönor. Det dåliga tålamodet ni vet. Jag har passat som en hök på dem och flyttat runt äggen så att de skulle hålla värmen. Resultatet blev 2 små dunbollar som har 2 gemensamma mammor. Det ser lite roligt ut men det går bra i alla fall. Den 3:e hönan har för övrigt bestämt sig för att fortsätta ruva, utan ägg.

Anka nr 1 lade sig på ägg i ett av hönsrederna men hade heller inte tålamodet att ligga stilla, nej långa promenader varje dag resulterar naturligtvis i kalla ägg.
Anka nr 2 samlade massor av ägg i en dunhög. Synd på äggen, men jag lät henne hållas. Hon sprang också ute i solen och jag var övertygad om att äggen var förstörda. Döm om vår förvåning när hon plötsligt dök upp med ett litet älling-tåg på 4 stycken. Ällingar är nog snäppet sötare än kycklingar faktiskt.
Någon som har gått om sniglar och behöver ett gäng myskankor till hösten? =)
-
PS. Ankor lägger också ägg som går att äta.

7 kommentarer:

Medea sa...

Vad gulliga ällingarna är! Tur att du fick lite lön för mödan.

Ullfull sa...

Så söta! Hälsa konstapel Tupp och alla andra, både djur och människor! Kram

Carin Aschan sa...

Grattis till nykomlingarna och Glad midsommar!

frisky frog sa...

Jag håller med, ällingar är sötare än kycklingar. =)
/Trevlig midsommar (fast det kan jag ju säga till dig om en liten stund)!

cicci h sa...

Så otroligt gulligt! Grattis!

Sjömans-Elin sa...

Är seriöst intresserad av ankungarna. Mejla mig om du vill "bli av" med dem på riktigt.

My Myself and I sa...

så härligt med smått! Behöver inte ankor bada? Annars kan jag kanske tänka mig två!