tisdag 26 februari 2013

Vårnyheter

Några prickiga vårnyheter har sett dagens ljus. Jansson och jag var och botaniserade på Ohlsson tyger härom dagen och idéerna kan inte fort nog bli klara. Glada prickar på vaxad bomull med fint randigt bomullsfoder har blivit rymliga stickväskor.
De här och lite till kommer vara till salu på stickkalaset i Vrigstad som jag ska på i helgen.
Det ska bli så kul. Vi syns väl där!

måndag 25 februari 2013

Match.com

Om man kan bli beroende av sjalar och halsdukar så är jag det. Utan nåt om nacken så känner jag mig naken och det drar. Herregud! Nu inser jag att det är åldern, inte ett beroende. Hur som helst så vill jag gärna ha nåt matchande om halsen till mina kläder. Min Liisa behövde nåt också så det fick bli något av garnet som blev över. En rak tub i slätstickning med kanter i mosstickning fungerar alldeles utmärkt. Bara att dra över huvudet och inget som behöver knytas eller knäppas. Den är 65 cm i omkrets och 27 cm hög och lätt som en fjäder.
Fotat dagen efter firandet av en jobbakompis, så ni slipper min trötta nuna.

När jag jämför kragen med tröjan så inser jag hur mycket snyggare det egenfärgade garnet blir när det randas med grått.
Det finns ytterligare några hekton kvar. En mössa kanske? =)

lördag 23 februari 2013

Semesterminne

Här stickas det och det repas upp, glest med färdiga alster. Symaskinen tuffar på med förvaringar som ska med till Vrigstad nästa helg. På tyghyllan finns det några beställningar. Huvudet är fullt av tankar och idéer, och alla trängs de för att komma ut först. Suck! Tänk om dygnet hade fler timmar. =)
-
Som godis för ögat får ni idag titta på en av mina favoritkoftor. Jag hittade den i Lochness i Skottland för snart 25 år sedan. Den är nästan lika fin nu som när jag köpte den, knappt en endaste noppa. Sträv ull i fina små maskor. Den ligger inte alltid längst fram i garderoben, den kommer och går lite, men just nu använder jag den nog varje vecka.
Jag tror att det är dags att se över knapparna lite, några börjar "dingla" lite oroväckande. =)

onsdag 20 februari 2013

Pärlmys

Lillfisen och jag lagade mat ihop idag och efteråt blev det lite pyssel. Fram med pärlburken och så sorterade vi färger en stund. Han snyggade till hörlurarna och jag har "plattat" pärlor i ugnen. (5 min i 200 grader) Mina blev inte så runda och fina som jag sett hos andra, men det kanske inte spelar så stor roll när man trär upp dem till armband.
Jag tror att han med hörlurarna var mest nöjd. =)

måndag 18 februari 2013

Tillflätat

Jansson beställde benvärmare att fylla ut de glappande stövelskaften med. Ett par vintervita nystan av Novitas 7 bröder inhandlades och ett mönster fixades fram. Efter att ha stickat nr 1 (42 cm lång) kom jag ihåg varför jag gör sockor med korta skaft. =/
 Den nya ägaren är i alla fall nöjd, längden blev perfekt.
-
I högerspalten har jag lagt in en "stickekvation". Tanken är att få lite koll på hur mycket garn som går in och ut ur mina skåp och lådor. Men jag har bestämt mig för att INTE redovisa fådda garner. =)

torsdag 14 februari 2013

Rödrosa fluff

Idag är det den där rödrosa dagen igen. Kommersiellt eller inte, men visst är det väl bra att få en anledning att sprida några hjärtan här och där? Och visst är väl Alla-hjärtans-dag och Fettisdagen bra kombinationer? Jag bakar mina semlor av karlsbader-deg med massor av kardemumma i. Och jag härmar några andra bloggare och skär ut hjärtan och spritsar rikligt med rosa grädde under locket.
Stor kärlek till alla er fina bloggare som finns där ute i etern. Har ni vägarna förbi så bjuder jag gärna på en rosa fluff-semla.

måndag 11 februari 2013

Koll på dagen

Om några veckor är det dags för stickkalas i Vrigstad och idag tänkte jag starta upp symaskinen för att sy upp lite stickförvaring à la Mosquito. Men på sybordet låg det en bit ylletyg som väntat på att få bli nytt fodral till min filofax, så det fick bli dagens projekt istället. Varför göra idag det du kan skjuta upp till morgondagen? =)
Jag kom ihåg att sy fast en ögla för pennan på insidan och på baksidan fick det bli en bit måttband i textil. Man vet ju aldrig när man behöver måtta lite. =)
Imorgon ska jag ta tag i några stick-tetror.....

fredag 8 februari 2013

Det kunde blivit snyggare...

Jag har insett att jag mest stickar/virkar koftor och därför har jag siktat på tröjor just nu. I kombination med att minska på garnlagret är nu lapp-på-lapp-tröjan klar. (och den kommer att bli flitigt använd) Den är  stickad och virkad i Kampes 2-trådiga, ett okänt 1-trådigt, norskt sockgarn och ett danskt babymerino. Allt i ull, bästaste garnet om du frågar mig.

Påminn mig att ringa frisören....
Astrids fria tankar om att blanda olika material, eller tjocklekar, inspirerar mig ganska mycket. Mönstret är en fri tolkning av hennes ena tröjdesign.
Det är "inne" just nu med stickat, men så har det ju inte alltid varit. Jag tror att vi måste tänka nytt, utanför lådan, om vi ska kunna bevara våra traditioner till kommande generationer. Astrids tankar rimmar bra med det tänket.
Häromdagen fick jag rådet om ett "snyggare" sätt att virka ihop rutorna, men jag är nöjd ändå. Jag virkade ihop alla rutor med smygmaskor och en extra luftmaska i hörnet. Efter en ordentlig blötläggning och blockning blev den slät och fin. Den stickade ärmen är upplockad i ärmhålet och den avslutades med ett par varv virkade stolpar och halsen är stickad i slätstickning för att få en lagom "korvning" i kanten.
Mot alla odds så får den duga! =)

måndag 4 februari 2013

Stinkande skatter

Idag var det premiär för stickcafé på biblioteket i Huskvarna, 1:a måndagen i månaden kl 17-19. Eftersom det var premiär bjöd upphovstjejen på fina, och mycket goda muffins. De var fint dekorerade med spritsade nystan och choklad-stickor, men jag var taskig och liknade dem vid får. Förlåt!  
Jag fick en stor påse med godis. En stor bit foder med fina prickar och åtta härvor grovt, fårstinkande ullgarn i tre bruna och en grå nyans.
Familjen tyckte INTE om lukten, men jag och katterna är överförtjusta.
Tusen, tusen tack!

lördag 2 februari 2013

Blinka lilla stjärna

För alla er som tänker bjuda till fest ikväll, eller som kanske ska på fest. Här kommer ett lite tips på ordning och reda i festglammet. De funkar som en liten värdinnegåva också. Syster Yster och jag lyckas aldrig hålla reda på vems glas som är vems, vare sig det är läskeblask eller ett glas gott rött. Vi har prövat med garnstumpar och små färgglada sugproppar, men aldrig lyckats komma ihåg vem som valde vilken färg. (eftersom bägge vill ha grönt så dricker bägge ur glaset med den gröna markeringen) Men när jag var i porslinsbutiken för att handla julklappar till Jansson så hittade jag de här praktiska stjärnorna i papper. Man skriver sitt namn på stjärnan och då KAN man ju bara inte ta fel längre. =)
Och stjärnorna kan man ju klippa till själv i vilket papper man vill. Klipp en stjärna, klipp ett hål i mitten och klipp sen ett snitt rakt in mot mitten så att du lätt kan trä stjärnan runt glasets fot.
Ha en kul kväll!