torsdag 31 december 2015

Årets fynd

I början av december gjorde jag årets bästa loppisfynd. En trebent emaljerad järngryta i väldigt fint skick för endast 3/4 hundralapp.
Den har fått stoltsera på järnspisen med båda apelsiner, lök och granatäpplen. Och den kommer aldrig att få flytta därifrån. =)

Gott Nytt stickår!

Vi syns väl på andra sidan?

måndag 28 december 2015

The only one

Den enda hemmastickade julklappen fick bli Janssons. Hon valde själv mönster och garn på syfestivalen i Borås i höstas. Det grålila mohairgarnet är Ombelle från Fonty och mönstret är nr 12956 från Knit4U. 250 gram gick det åt och trots att vi inte provat under arbetets gång blev den precis lagom på både längd och bredd.
Det är en oversizemodell i enkel slätstickning med rätstickning nertill på livet. Den enda ändringen jag gjorde var att sticka fram- och bakstycke tillsammans på rundsticka istället för var för sig. Jag stickade ihop axelsömmen istället för att sy.
Halva ärmen är stickad nerifrån i resårstickning och resten i slätstickning. Att sy fast ärmen var den enda monteringen som behövdes. Precis så som jag vill ha det. =)
Den lilla metalltaggen "Knit4U" fastsydd på ärmen
Halsringningen är stickad i enkel resårstickning och avslutad med en elastisk avmaskning som är min favorit från boken Cast On - Bind Off.
Jansson känner sin mamma väl och har lärt sig att man aldrig kan veta när en stickning kommer att levereras, men den här gången gick det enligt plan. Nästan! Den blockades inte innan den paketerades och jag funderar lite till på om det verkligen behövs. =)
-
Och Jansson; Grattis på födelsedagen!

onsdag 23 december 2015

Lyxtrasa

Jag behövde några fräscha disktrasor och letade efter garn i julfärger. Jag gillar flerfärgade garner till trasor för då behöver man inte fästa så många trådar. Det enda som fanns var det här garnet, som jag inte kan hittar banderollen till.

Det var inte billigt, men vad gör väl det när man bara köper ett nystan. =) De blev himla fina, tycker jag.  


God Jul!

PS. Nu har jag hittat banderollen till garnet, Adrafil - Kimera, färg 015.

söndag 20 december 2015

Värmespridare

Jag såg någon statistik på att vi är lite extra benägna att skänka till välgörenhet just runt jul. Det finns massor av sätt att göra det på och i år gjorde jag det smidigt för mig när köpte en matkasse genom FrälsningsarménIngen kan göra allt men alla kan göra något. Vi som har lite över måste hjälpa andra. 
Den finns en kille lite längre upp i Västergötland som jag gillar starkt. Jag tycker att han har en sund inställning till trädgårdsarbete och han gör fina matböcker. När jag läste hans inlägg om hur han bidragit till våra nyanlända så blev jag väldigt rörd. Tänk vilken underbar känsla att få samlas i ett riktigt hem med ett riktigt kök och att tillsammans få ordna en måltid. Jag gissar att Hannu har ett stort gäng nya vänner, lite nya matrecept och ett minne som varar livet ut. Han slår min ynkliga matkasse med hästlängder. Heja Hannu!

söndag 13 december 2015

Gamla traditioner

En tradition sen några år tillbaka är glöggmys med sambons syskon och respektive. På Pinterest, som är en av mina laster, har det florerat massor av små pepparkakshus som man hänger på glöggmuggen. Efter lite pillande så fick jag ihop de här små pärlorna.
De små husen blev uppskattade av gästerna, både som dekorationer och som tilltugg. 
Inte för att det behövdes i just det här gänget, men de kan ju funka som en isbrytare bland ett gäng främlingar.

PS. Har du inte provat Pinterest så akta dig, det är starkt beroendeframkallande. =)

tisdag 8 december 2015

Nygamla traditioner?

Julen är ju gemenskapens högtid så i lördags bjöd jag in Syster Yster, Mamsen och "flickorna" i våra familjer till en gemensam pysseldag. Tidigare år har barnen varit portade så det blev lite jubel när de äntligen blev inbjudna. "Detta har jag väntat på hela livet", sa någon utav dem. Och det blev helt klart en riktig myshelg. Några av oss vågade oss ut i blåsten en stund, men vi skyndade oss in så fort vi kunde. Pysslandet varierade, alla gjorde det man själv ville. Den yngsta deltagaren trädde pärlor, målade glittriga snögubbar och tränade sin finmotorik med sax och papper. =)

Mamsen underhöll den lilla hönan med diverse "papperstrix".
Det blev inglasade granar med kälkar och "snö".
Ministickningar (tillsammans med katten) som pillades in i transparanta julgranskulor.
De stora tjejerna passade på att göra julkort och julklapps-etiketter av fina papper och glittriga dekaler.
Någon passade på att montera en stickad sommartopp inför nästa säsong. =)
Själv gjöt jag ljus i diverse loppade muggar och andra behållare. 
Det blev också en jättefin krans i mossa och några fina pingviner som dock inte fastnade på bild. 
Alla sov över och det blev en lång mysig frukost som avslutning på helgen.  
Tack alla tjejer för att ni ville komma!
Vem är vi hos nästa år? =)

torsdag 3 december 2015

När slutar man att vara barn?

Hur gammal man än blir så är man ju fortfarande barn till någon. Eller slutar det när ens föräldrar inte längre finns? I alla fall är mina barn fortfarande barn i mina ögon. Det spelar ingen roll att de är 20 och 22 år i år, de fick i alla fall var sin adventskalender. Jansson bor ju så långt borta och Lillfisen har varit arbetslös hela hösten. =) Det är lite sent för ett tips, men så här kan man enkelt göra en kalender. Jag fick tipset på Pinterest. En trägalge, snöre, lite pynt och paket.

Paketen innehåller lite smått och gott som man kan ha glädje av fram till jul. Allt är inslaget i silkespapper och på Panduro hittade jag klisterark med siffrorna 1-24. 

Jag tror att mottagarna gärna är barn ett litet tag till i alla fall.=)