torsdag 26 november 2009

Stickig dryck

När jag var liten köpte Papsen 2 kaggar svagdricka och 1 kagge enbärsdricka av Bastabrygga´n i stan. Enbärsdrickan var godast och förmodligen dyrast, för den snålade han med. =) Tyvärr så har bryggaren gått ur tiden utan ersättare.
Men en av mina manliga arbetskamraters svärmor gör egen enbärsdricka och jag har fått receptet. Fyll en syltgryta med väl packat enris, ta gärna med enbären också.
Lägg i 1 näve humle (kan uteslutas)
Häll på vatten så det täcker riset och låt småkoka i 1,5 -2 timmar.
Sila bort vätskan och låt svalna till 37 grader.
Rör i 950 gram socker och nästan 1/4 dels paket blå jäst. (till 10 liter vätska)
Låt stå övertäckt i 24 tim.

Skumma och häll upp på väl förslutna flaskor.
Förvara svalt.
Drickan påminner om färsköl i färgen fast lite mörkare. Ganska speciell smak med viss touch av kåda.
Inte gott, sa sambon
Helt okej, sa dottern.
Tillägg: Blå jäst är den vanliga bakjästen, den med blå text.

7 kommentarer:

Skräddardotter sa...

Skulle gärna smaka..Jag gillar ju tom. Retsina..Grekiskt vitvin med kådasmak..om jag skulle prova själv så..humle har jag i butiken,men...blå jäst? vad är det?

Susilull sa...

Intressant, men låter inte så jättegott. Rolig bild med alla enbärskvistar, ser ju knappast ut som något som skall bli drickbart:)

Kristina sa...

Vad roligt att du håller gamla recept vid liv. Jag håller mig nog till dunderglöggen förstås.

frisky frog sa...

Den hoppas jag att vi får smaka på julafton. Du vet, då när du ska rå om oss alla.;)
Jag bankar på din dörr vid 9 i morgon så se till att du inte nattsuddar för länge.
/P&K

MiA sa...

Hm.. spännande!
Jag provade att göra fläderchampagne en gång. Alla flaskorna exploderade *s*

Hoppas du får en mysig helg!
MiA

Tant Kofta - Lotta Blom sa...

Det här måste testas!

Desirée sa...

Oj ... låter lite läskigt! HOppas du har en härlig advent!