fredag 20 januari 2012

Marita-tossor

Inte för att vi har så kalla golv att man behöver extra tofflor, men när min ena svägerska hade ett par så fina och enkla tossor var jag ju tvungen att prova. De blev inte riktigt så fina som hennes, jag skyller på att det var första försöket. =)
Jag använde mig av är ett sockgarn i ylle och den kopparfärgade metalliska randen är Sublime, ett danskt garn i merinoull. (som jag fått av Missen)
Man kan använda precis vilket garn man vill, på garnbanderollen hittar du rekomenderad storlek på virknålen. 
Den totala vikten på mina tossor är ca 65 gram.
Mönstret är enkelt;
Virka så många lm som du behöver för att det ska räcka från mitt bak på hälen till stortåns början. Virka sen 1 fm i varje lm och fortsätt så fram och tillbaka tills du fått ett så brett stycke att det når om foten på bredaste stället. Vik stycket på mitten och sy ihop mitt bak. Virka fm på hela den motsatta kanten och virka sedan ihop hörnerna så att du får ett "rör". Fortsätt virka fm runt, runt samtidigt som du minskar 4 m jämnt fördelade på varje varv tills det inte finns några maskor kvar. Dra garnet igenom den allra sista maskan, dra in den på baksidan och fäst noga. Virka en uddkant el fasta maskor runt öppningen. Fäst alla lösa trådar.

Tips;Det gör inget om det raka stycket skulle bli lite för kort, det blev nämligen mitt. Då virkar du bara fm utan minskning tills du kommer till stortån, sedan minskar du enligt beskrivningen ovan.
 Tack sötaste svägerskan för tipset.

6 kommentarer:

Emilia sa...

Vi har ju inte direkt kallt i Örebros varmaste lägenhet, men i en av mina nya musiksalar fick man visst inte ha uteskor så jag kanske ska testvirka ett par! Fina!

Inga Johansson sa...

Så enkla men så fina! Perfekt i gamla dragiga hus på landet!

Missen sa...

Gör fina/Marie

frisky frog sa...

Finfina och så enkelt!
Har du röjt rent utmed väggarna i tv-rummet. Gissar att du som vanligt röjjer runt som en virvelvind och får massor gjort. Själv ägner jag helgen åt elevomdömen och slöjdutvärderingar. och så eldar jag lite...
/P&K

My Myself and I sa...

Fina!
JAG har kalla golv, men mina släktingar från stora staden, som dyker upp var jul, har alltid med sig minst ett par raggsockar/fårskinstofflor till mig :) Plus egna.

Och snälla du - tack för PePP på min blogg - love u!

Sunna sa...

Och sen kan man ju pimpa.. pärlor och paljetter och fjädrar kanske.. ursnygga ju