måndag 30 januari 2012

Tjuvkik

Så sakteligen börjar vårt vardagsrum se ut som VÅRT vardagsrum igen. 3 vilsna katter kan äntligen ligga på sina favoritplatser. Jansson har gjort ett kanonjobb och jag är så nöjd. Till fondväggen i Hanna Wernings Rävdunge har vi valt svag, svagt gammelrosa väggar. Beroende på ljus och vilka färger som finns intill så skiftar den i allt från honungsgult till lavendelblått.
Här får ni se några väl valda delar av rummet, allt är inte riktigt klart än. =)
Det "uppsmorda" linneskåpet blev fint mot tapeten.
Golvet i patenerad kastanj, som vi haft sedan vi helrenoverade huset för 10 år sedan, blev ännu snyggare till den mörka tapeten.
 För att lugna läsare långt borta i öster kan jag tala om att möblerna står ganska exakt som de alltid har gjort. =)

söndag 29 januari 2012

Helgstatus

Här är det ingen rast och ingen vila, projekt uppgradering av vardagsrummet pågår medans sambon har flytt landet. Jansson målar och tapetserar och jag sköter hantlangning, mat och byggstädning. 
Nästa helg kommer det ett härligt gäng tjejer hit och då måste allt vara klart. =)

Tillägg: Vi är KLARA! Det blev sååå snyggt. Nu återstår bara lite lull-lull.

fredag 20 januari 2012

Marita-tossor

Inte för att vi har så kalla golv att man behöver extra tofflor, men när min ena svägerska hade ett par så fina och enkla tossor var jag ju tvungen att prova. De blev inte riktigt så fina som hennes, jag skyller på att det var första försöket. =)
Jag använde mig av är ett sockgarn i ylle och den kopparfärgade metalliska randen är Sublime, ett danskt garn i merinoull. (som jag fått av Missen)
Man kan använda precis vilket garn man vill, på garnbanderollen hittar du rekomenderad storlek på virknålen. 
Den totala vikten på mina tossor är ca 65 gram.
Mönstret är enkelt;
Virka så många lm som du behöver för att det ska räcka från mitt bak på hälen till stortåns början. Virka sen 1 fm i varje lm och fortsätt så fram och tillbaka tills du fått ett så brett stycke att det når om foten på bredaste stället. Vik stycket på mitten och sy ihop mitt bak. Virka fm på hela den motsatta kanten och virka sedan ihop hörnerna så att du får ett "rör". Fortsätt virka fm runt, runt samtidigt som du minskar 4 m jämnt fördelade på varje varv tills det inte finns några maskor kvar. Dra garnet igenom den allra sista maskan, dra in den på baksidan och fäst noga. Virka en uddkant el fasta maskor runt öppningen. Fäst alla lösa trådar.

Tips;Det gör inget om det raka stycket skulle bli lite för kort, det blev nämligen mitt. Då virkar du bara fm utan minskning tills du kommer till stortån, sedan minskar du enligt beskrivningen ovan.
 Tack sötaste svägerskan för tipset.

onsdag 18 januari 2012

Vormorgun

Härom natten, när det kändes som om mina bihålor skulle sprängas om jag låg ner, så gjorde jag klart min Vormorgun. Den har ju varit ett UFO sen i våras och det är väl nu det är säsong för tjocka yllevästar. Syster Yster gjorde klart sin liiite snabbare, vi köpte garn och beskrivning på Syfestivalen i april. Garnet är det isländska ullgarnet Let-lopi. det är kanske i stickigaste laget, men efter en tvätt i lite mjukgörande skäljmedel blev den riktigt skön. 
Jag kan ju inte påstå att jag är någon van mönterstickare med flera färger, men jag är ganska nöjd med min avigsida. =)

måndag 16 januari 2012

Tittut

Sista dagen, på den utlovade reparationen inom 5 arbetsdagar, fick vi idag vår telefonledning lagad. Ett visst skogsbolag har lyckats köra ner ledningen 2 gånger den senaste månaden. Vilken tur att jag förprogrammerat några inlägg så att det inte blev helt dött här på bloggen. =)

I mellandagarna hade jag ett lunchdate med en blivande författdiva. Ja alltså en blivande diva, för författare är hon ju redan. =) Meningen med lunchen var att jag skulle få äran att bli ägare till en av böckerna ur 1:a upplagan av "My". 
Nr 10 står därför nu i min bokhylla, signerad så klart, och eftersom jag blev lite sjuk i fredags kunde jag stäckläsa den med gott samvete. 
"My" är berättelsen om just My och hennes spännande tillvaro i smålandsskogarna. Hon har får och höns, en tam räv under huset och dessutom lånar hon snygg-polisens "talande" hund. My kan allt om naturens egna apotek och hon kan både få till en älgstek och flå ål. Hon lyckas få den snygge polisen Martin på kroken och hon hjälper traktens invånare med alla möjliga, och omöjliga problem. Slutet är ganska oväntat.... 
Jag kan se vissa likheter mellan My och författarinnan och jag kan inte låta bli att undra över vad som är dikt och vad som är taget ur verkligheten. Vi får nog ha en ny lunchdate snart...... ;)
Tack för boken Deisirée, den var kanonbra! Jag väntar med spänning på uppföljaren.

onsdag 11 januari 2012

Hönsrapport

Hönshusets invånare har inget emot en snöfattig vinter. De gillar nämligen inte att sätta tårna i snö. Min stolthet Alvar försöker att flyga mellan gräsfläckarna, ingen har talat om för honom att tjockisar som brahmor inte kan. =)
Alvar och sambons Gilbert smågruffar lite, men delar än så länge på hönorna utan några större sammandrabbningar. D v s om Alvar bara håller sig till de elaka gammelhönsen så är Gilbert nöjd. Och så länge jag ser att hönorna inte får för mycket av det "goda" så är jag också nöjd.
Stoltheten Alvar
 
Ada/Beda, Gunbritt, Gilbert och gamla Klara

Ankorna har inget emot lite kyla, de klampar runt som vanligt i jakten på något gott.
Draken, Freja och Idun
Och elektriciteten har äntligen gjort sitt. Lite extra ljus varje dag gör susen och vi börjar åter få egna frukostägg. T o m några av småhönsen har börjat klämma fram ett och annat litet nybörjarägg. 
Gunbritt, Elsa, Ada/Beda och Gilbert

Alvar och Elsa
3 ägg på 9 hönor är alltid en början. =)

Tillägg: Ada/Beda är igentligen två hönor, men de är så lika att det är omöjligt att hålla isär dem.

måndag 9 januari 2012

Miljöombyte

I helgen tog jag med mig sambon och målarmästare Jansson för att välja nya tapeter till vardagsrummet. Vi har snart bott i huset i 10 år och det är tidsintervallen för tapetbyte, säger sambon.
Innan vi flyttade in i huset hade vi totalrenoverat. Tillbyggt, ny planlösning, ny el och nya rör. Alla färger skulle väljas på en gång och jag trodde aldrig att vi skulle komma överens. Men det gick på ett par timmar faktiskt. Barnen fick välja till sina egna rum och vi enades om kök, källare, wc och hallar. Till sovrummet fick jag välja tapet och sambon valde till vardagsrummet. Barnens rum har förändrats från barnrum till tonårsrum under åren, och nu är det alltså dags för vardagsrummet att få ett lyft.
Vi enades, friktionsfritt, om en tapet och på vilken vägg den ska sitta. Det är dessutom en easy up så även målaren blev nöjd.
Rävdunge 04 av Hanna Werning
Sen är det ju det där med färgen på övriga väggar, gardiner och annat, men det ordnar Jansson och jag när sambon är bortrest i några veckor. =)

söndag 8 januari 2012

Ännu en...

Varför använda ett nytt mönster när man kan ta en gammal favorit? Den här tunikan har legat tillklippt ett tag och till nyår blev den äntligen klar. Tyget är ett av alla batiktyger som man kan hitta för några tior i min lokala second handbutik. Färgerna syns lite dåligt på bilden, men det har svart botten, vita konturer och olivgrönt mönster. Tillsammans med en grön topp blev den perfekt. 
Det är förmodligen inte den sista jag sytt av det här mönstret. =)

Tillägg: Min lokala second handbutik är Röda korsets butik i Habo.

fredag 6 januari 2012

Färdigklädd

Min julklapp har nu fått lite kläder. Det är samma fina ulltyg som i Syster Ysters kuddar. Nertill på "ytterkuben" har jag satt fast ett kardborreband med hjälp av häftpistol, tyget fäster bra i det och kan inte glida upp. För att inte dynan ska glida runt under tyget så limmade jag fast den med limpistol på kuben.
Och för att göra den extra fin klädde jag insidan med laxrosa bomullssatin och dolde häftorna med ett fint lila möbelband.
Om jag inte startar några mer projekt så får faktiskt alla UFO:n plats.

onsdag 4 januari 2012

Julklappar #6

Av Syster Yster fick jag hårda paket. Tack!
Den ena paketen ingick i lotteriet för vuxna och kunde ju ha landat hos någon annan, en fin skärbräda i form av en liten gris. Brädan var fylld med mumsiga saker, men de har liksom "försvunnit". Den passar perfekt till grisen som jag fick för några år sedan.
Det var faktiskt jag som fick den största paketen på julafton. Titta vilken finurlig fotpall med förvaringsutrymme i. Den levererades naken så att jag kan klä den i vilket tyg jag vill. 

Nu blir koppargrytan med mina UFO:n utbytt.
Fortsättning följer.....

tisdag 3 januari 2012

Julklappar #5

Av min familj får man inget stickat eller virkat, men man kan få "tillbehören". =) Jag fick ett presentkort hos Astrid av sambon och en mycket matnyttig bok av Jansson. Av Lillfisen fick jag Så mycket bättre #2 och av Tomten fick jag Fredde Vadlings hyllning till agent 007.
Tack familjen för de fina paketen!

Mina fina julklappar

Hmm, jag tror att Tomten har blandat ihop mig med någon annan som bor i Mosshemmet, men jag behåller skivan ändå. För även om Fredde Vadling inte har utseendet med sig så har en härlig röst som jag gärna lyssnar till.

måndag 2 januari 2012

Julklappar #4

När jag visade vad som stickats i tomteverkstaden i år så saknades en mössa. Den var liksom inte riktigt färdig. Det blev bonussonen som fick ett paket med en halvfärdig mössa och stickor i. Nu är den i alla fall klar och tål att visas upp. För er som inte förstår det grälla färgvalet vill jag bara säga HV 71. =) Mönstret hittade jag på Järbos hemsida, Ryssmössa i Lovikka, och jag har stickat exakt efter mönstret, *kors i taket*, fast jag använde Vikings Naturgarn och pälsgarn ifrån On-line istället. Det är en kanonbra modell som var lätt- och snabbstickad, och jag tror att jag måste göra mig en egen, fast i lite diskretare färg.
Eftersom bonussonen är en utflugen fågel med eget bo, så fick jag fota mössan på mig själv.


Om jag ser lite arg ut så beror det bara på att jag fick ta femtioelva bilder innan någon blev bra. Och samtidigt surrade 3 ankor och 11 höns runt benen, i fall om att jag möjligtvis hade något gott i fickorna. =)