lördag 14 augusti 2010

Åhlén & Holm 1953

Även på Tradera kan man fynda i semestertider. Jag lyckades få tag på en postorderkatalog från Åhlén & Holm (som senare blev Åhléns) det är deras vår och sommarkatalog från 1953. I den kunde man köpa ALLT; kläder, konserver, tyg, skor, köksprylar, hästselar, mopeder, möbler, verktyg, skönhetsvård och mycket, mycket annat.Jag är mest intresserad av klänningsmodellerna, men det är kul med allt det andra också och Jansson och jag skrattade gott åt de fyndiga kommentarerna på alla varor. Eller vad sägs om; "Han...vill se er nätt klädd även i hushållsarbetet", försäljningstricket för midjeförkläden.
En hel del av varorna dyker ibland upp på loppis och i antikvitetsaffärer, men mycket har nog gått ut tiden. En och annan vara finns faktiskt här hemma hos mig och om inte annat så kommer man ihåg att de fanns hemma hos mormor och farmor.
Det fina syskrinet, 1:a på 2:a raden, hade min mormor och nu finns det i tryggt förvar i mina gömmor.Hur många av oss har inte en sån här garnvinda?Företaget startade redan 1899, tänk så många förväntansfulla människor som väntat på sitt postorderpaket det funnits sen dess.

4 kommentarer:

frisky frog sa...

Sitt nu inte vid datorn hela dagen. Du ska sticka sockor! ;)
/P&K

Maria i Falkenberg sa...

Härligt med nostalgi. Ju äldre jag blir, desto värre :)

Lena Andersson sa...

Super kul att titta i gamla kataloger
här hemma finns båda sakerna som du nämner.
ha det bra Lena

The Knitting Seaman sa...

Jag gillar modellen på de där klänningarna. Jag måste nog bannemej anmäla mig till en sykurs. Alternativt släpa ner Berninan från vinden och faktiskt ta tag i saken... Vilket låter både fyskiskt tungt och mentalt ansträngande.