måndag 30 juni 2014

Veckans rester

Fredagseftermiddagen tillbringades med bästaste Syster Yster på Skroten i Skene. En och annan tygtrasa blev det allt, och nu tillbringas den mesta lediga tiden med sax i handen. Jag tänker att jag gör det tråkiga förarbetet till allt som jag vill sy och sen kan jag sitta framför symaskinen utan avbrott. =) 
Tack för fin kvalitetstid, lillasyster!
-
Det händer att jag får till lite stickat till det sydda också. Eller var det tvärtom? Jag började i alla fall på en liten rätstickad kofta ur "Babystickning på stickor 3". Den blev perfekt i resterna från den randiga sjalen i Filcolanas Cinnia och lite rester Drops Alpaca. Jag gjorde minsta storleken och det gick åt ca 100 gram, inkl. Alpacan.
Det lilla barn-barnet är nu uppe i dryga 3 månader och storlek 56, och koftan passade perfekt enligt pappan. Den lilla raden med falska flätor i raglan blev pricken över i:et. Framkanten är gjord enligt Mys´ordination (lyft sista maskan istället för att sticka den) och då blir det en baggis att plocka upp nya maskor till framkanten. Hals- och framkant blev så himla fin, tycker jag. En lagom fin liten "rullning". Efter lite letande hittade jag gula knappar med vita prickar som passade perfekt i knapphålen. (de var inte bortslarvade, de satt bara fastsydda på något annat)
Eftersom jag hade tyg som passade i färg till koftan fick det bli en liten klänning och ett par byxor också. Mönstret till klänningen är en 60-tals klassiker. Jag modifierade från knappslå i ryggen till knäppning uppe på axlarna med små smidiga trikå-trycknappar. Byxmönstret fanns kvar sen Jansson och Lillfisen var små. Kantband i en klart avvikande färg och ett litet dekorationshjärtan blev väl också fint.
Det ska bli ett par virkade små skor till också, men de är liksom inte riktigt klara än. =)

tisdag 24 juni 2014

Bagar-Märta

Fikabrödshylla i frysen ekade oändligt tomt, så i lördags drog jag fram mina konditortalanger och värmde upp ugnen. Senaste "Hembakat" bjöd på ett lite annorlunda bullrecept, Pull apart bread. Ungefär som en vanlig vetebullsdeg fast med mindre socker och med ägg i. Degen kavlas, "kryddas" och skärs i remsor och rutor som man ställer på högkant i en brödform. Gott och fluffigt! Kanske att mina jäste något för länge för de ville krypa ur formarna när jag gräddade. =)

Sedan blev det minimuffins med lavendelsmak. Vanliga sockerkaksmuffins med lavendelsocker i. Jag brukar ha färdigt lavendelsocker i skåpet. Busenkelt att göra, blanda några matskedar lavendelblommor i några deciliter socker. De är toppade med lavendelkristyr, florsocker med lavendelolja, och små lila sockerkulor. Oljan gör man av smaklös matolja som man låter några kvistar lavendel stå och dra sig i ett par veckor. 
Fikabrödet passade fint tillsammans med ett par scones när f d jobbar-kompisen tittade in på en kopp kaffe i söndags. 

lördag 21 juni 2014

Midsommardagen

Midsommarafton firades mycket lugnt i Mosquitoland. Förra helgens student, och en viss form av melankoli just nu, gjorde att jag valde bort större festligheter. Sill, potatis och jordgubbar tillsammans med familjen och Mamsen var precis lagom. Med sockar på fötterna och varmt om axlarna så lyckades vi hålla oss kvar utomhus ända tills det var dags för kaffepåtår. (då hade dessutom knotten kommit fram)
Garagebygget i bakgrunden kanske också påverkade valet av firande. =)
Idag tänker jag ägna mig åt lite nya bakrecept. Om det blir lyckat så kanske ni kan få en "glutt". =)

torsdag 19 juni 2014

Linnetrasan

Oj, oj! Vårt datanät har varit urkass den senaste tiden. Man orkar varken blogga eller kommentera andras inlägg. 0,8 Mb var botten, och 0,026 efter påstådd reparation gjorde inte saken bättre. Men med nya ledningar fram till huset kombinerat med ny "låda" blev det genast rallyfart och man kan åter börja vistas i etern. Samtidigt som övriga familjemedlemmar nyttjar samma linje. =)
Lintröjan som jag startade upp för ett tag sedan blev klar med drygt en veckas marginal till Lillfisens student. Den torkar snabbt efter ett ösregn, och den är superskön. Stickad i 4 färger lin ifrån Strikk, som inhandlades för flera år sedan i en fyndkorg. 380 gram gick det åt och endast nån meter garn finns kvar. Väl utnyttjat alltså.
Mönstret är Tant Koftas uppifrån och ner och jag har ökat 2 maskor var 4.e cm i sidorna hela vägen ner. Halskant och ärmavslut är stickade i resår och nederkanten är stickad i mosstickning.
Tyvärr döljer lin inga valkar. =)

måndag 16 juni 2014

Färdiggräddad

Så var unge nr 2 "färdigbakad". 3 lååånga år på gymnasiet är äntligen till ända. Det har varit mycket lock och pock, och ibland i de mörkaste stunder har jag nästan velat ta till en smock. Men nu är allt det där passé, min Lillfis har blivit stor och är redo att pröva vingarna ute i stora världen. 
Foton på själva utspringet, bilflak och allt som hör därtill regnade bort. Jag nallar några på Jnytt för att visa er en skymt av honom i alla fall.
Utspring ifrån Jönköpings praktiska
Familj och vänner fick fira honom i lördags när han firat färdigt med sina klasskompisar. Inga foton där heller, men ni får en skymt av den fina utsmyckning med ballonger och girlanger som Jansson och kusinen fixade till. 
Fotade dagen efter

Jag hade garderat med en ljuskrona till kvällen, men antalet knott gjorde att vi flydde partytältet och placerade oss inomhus istället. Fast Froggen och jag testade lyskraften innan vi lade oss strax efter midnatt.
De lite mer frusna kunde välja sig en filt i potatiskorgen.
Tack alla som kom och firade honom. Och tack alla som hjälpte till med förberedelserna. 
Idag pustar vi. =)

onsdag 11 juni 2014

Senapsrandigt

Oj, vilken tid det tog innan den blev blockad, min Opsa. Den är stickad i Filcolanas Cinnia, grå, benvit och senapsgult. Garnet är köpt på Magasin Duett, i några omgångar. =)
De sista två avmaskningsvarven är stickade i senapsgult Kid Seta från Grignasco. Jag gillar verkligen mönstrets avslutning. Stickad i "fluff" i en annan färg än vad spetsen är så blev det en superfin avslutning, om ni frågar mig. 
280 gram gick det åt, och den blev nästan 2 meter lång. Garnet har lite lagom tyngd och det faller otroligt snyggt.
Det kan hända att det blir någon mer sjal med det här mönstret......

söndag 8 juni 2014

Check!

Om man är en Lillfis som ska ta studenten på fredag och man har lite specifika krav på sin fluga och sin kavajnäsduk, (heter det så?) så är det tur att man har en morsa som varit sömmerska en gång i tiden. 

Kostym - check!
Skjorta - check!
Accessoarer - check!
Skor - check!
Studentmössa - check!
Tagit ut semesterdag - check!
Koll på utspringstid - check!
Inbjudningar - check!
Förtäring till gästerna - PANIK!!!
Fast det är ju nästan en hel vecka kvar.......

fredag 6 juni 2014

Dagens lill-höna

Det söt-söta lilla barn-barnet som, enligt föräldrarna, varit vaken hela natten sover sedan 4 timmar som en liten gris på soffan. Hon borde faktiskt vara hungrig nu. (kl. 21.00)
Undrar när hon vaknar, och HUR länge hon kommer att vara vaken då? =)

Tillägg: Vi fick till slut väcka henne för en torr blöja och lite mat. Hon somnade sen om och sov till halv 5, fick mat igen, somnade om och sover nu, kl. 8,45 fortfarande som en liten gris. Det är en baggis att vara barnvakt. =)

Pink Panter skin

Jag kämpar tappert på med syrrans sockutmaning. 4:e paret ut blev ett par i Austermanns Step 6. Mönstret är förstås det vanliga tå-upp med istickad häl och det gick inte åt mer än 90 gram garn. Avmaskningen är en elastisk variant som jag hittat i Cast on - Bind offsom blivit en favorit som jag numera använder till mycket. I boken hittar man även Judy´s Magic cast on som ger en fin tå.
Aloe Veran och Jojoban i garnet gjorde fötterna mjuka bara under den lilla stund som jag provade och fotade dem.

onsdag 4 juni 2014

Kviddevitt ko ko

På den här bloggen blir det inga sydda eller stickade alster idag heller. Istället tänkte jag visa en annan sida av mig själv, för idag har jag liksom arbetat på lite högre höjder. =) D v s jag och mina kollegor har "bondat" som små fåglar (eller kanske ruggugglor) bland trädtopparna på Torpön utanför Tranås. 
Min bästa sida?
Himla roligt, lite jobbigt och inte alls så läskigt som jag trodde att det skulle vara. Jag hade fullt sjå med att hålla reda på krokar och livlinor så jag glömde av att jag var högt upp i luften. Om inte annat så är naturen runt Sommen och ute på Torpön väl värda ett besök. 
Tack chefen och medarbetare för en fin dag!