lördag 30 mars 2013

Kuckeliku

Glad Påsk alla vänner!
Om ni inte har något för er i morgon så kan ni bege er till Broddetorp, strax utanför Falköping. Där pågår just nu Tranrikemässan. Där handlade jag den här superfina kökshandduken. Den är gjord efter en av CaJotavlor i tusch. Visst var den tvungen att följa med hem till mig? =)
Jag råkade visst få med mig lite svampfärgat garn hem också, men det får ni se en annan gång. =)

fredag 29 mars 2013

Något nytt, något blått

På västra sidan av vårt avlånga land så finns det en tjej som gillar en viss modell av tunika och det har blivit några beställningar nu. Jag brukar få välja tyg fritt och jag är ganska säker på vilka färger hon gillar, vilken längd hon vill ha och att hon helst vill ha fickor på sina tunikor. Jag har försökt att fresta med nån ny modell, men hon är nöjd med samma. Och det blir ju smidigt för mig. =) Jag försöker istället att variera med olika detaljer och tyger. Nu hade jag beställning på en tunika men jag hittade två fina tyger så då fick det bli två tunikor. Tills jag säkert vet att hon själv fått första titten får ni nöja er med några detaljer.  
Det ska vara fickor

Ryggen på "extranumret" som är lite annorlunda
Jag hoppas att posten har skött sig så att hon har något nytt att ta på sig nu till påsk. =) 

tisdag 26 mars 2013

Småsolar

När jag ändå hade stränggarnerna framme i helgen så fick det bli liten brödkorg också. Det här brandgula är ett ganska tunt stränggarn och för att få korgen fast så virkade jag den med virknål nr 8, 6 varv fasta maskor i cirkeln och 4 varv i kanten.
Av bara farten blev det ett par nya grytlappar också. Fasta maskor fram och tillbaka och sen ett varv fasta maskor runt om hela för att få en snygg kant. Till morgonkaffet i söndags så virkade jag några matchande disktrasor också. En tråd bomullsgarn och en tråd lingarn ger en ganska hållbar trasa utan att den blir för tjock. Mormorsrutan är virkad med nr 4,5 som gör den lagom lös och "lättkramad" när man ska få bort överflödigt vatten.
Summa summarum; en ganska produktiv helg och ett vårfrächt hem. =)

söndag 24 mars 2013

Vårsol

Nu när vårsolen tittar fram så får jag lite lust att fräscha till det hemma. På stickcafét i fredags började jag på en ny badrumsmatta i stränggarn. Mattan blev klar innan sängdags så det är ett ganska snabbt projekt att genomföra.
Mönstret är en 6-kantig momrorsruta, virkat med virknål nr 15. Jag har virkat varannat varv gult och brandgult. Det brandgula är lite tunnare med det funkade ändå bra tillsammans med det ganska tjocka gula. Stränggarn är ganska besvärligt att fästa eftersom det är så tjockt, därför har jag virkat med föregånde varvs färg i de tre första luftmaskorna på nästa varv. Då får jag med garnet nästan osynligt och slipper fästa så många gånger. Stränggarn brukar finnas på loppis och jag har aldrig behövt ge mer än 20 kr för 1 kilo garn. Min matta väger ca 800 gram. Så håll ögonen öppna om du vill få en billig matta. =)

måndag 18 mars 2013

Mumme-koftan

Så är den klar. Min kofta i fyra grå nyanser av Gotländskt Töis-garn. Prydd med knappen från min mormors gamla morgonrock. Med sina knappt 296 gram så känns koftan superlätt men är ändå så himla varm och skön. Mönstret är eget hitte-på och påminner väl lite om mina andra mormorskoftor. Har jag fastnat tro? =)
Jag har blandat de små rutorna med några stora, och här och var har jag lyst upp dem med ett varv brandgult bomull/viskosgarn ifrån Italien. Hela koftan är kantat med kräftgång, dvs fasta maskor som är virkade baklänges i samma brandgula garn som i rutorna. 
De stickade ärmarna är upplockade i ärmhålet och stickade fram och tillbaka på rundsticka. Jag virkar ihop rutorna efterhand så att det blir så lite som möjligt att sy. Enda sömmarna är dem som jag sytt ihop ärmarna med.
 
Av mina "nermalda" rutrester (se förra inlägget) så blev det en och annan meter stickad lian. Det var lite svårt att sluta liksom. =) Frågan är vad man ska ha den till? Ringlad runt halsen så här kanske?
Kanske pyntad med de fina berlockerna och pärlorna som jag fick i Vrigstad. Eller kan man fläta ihop dem? Hur som helst så värmer korvarna gott. =) 

lördag 16 mars 2013

4 nyanser av grått

Äääntligen har jag fattat hur den fungerar! -Det är lite krångligt i början, sa Syster Yster, och det kan man ju lugnt påstå. Men nu när jag har fått in rätta knycken så nu "maler" jag ner några överblivna mormorsrutor från mitt senast avslutade projekt. (bild kommer när jag blockat)
Vilken tur att jag är dålig på att fästa trådar...
Min "kvarn" har fått en himla fiffig hållare som Syster Yster har gjort till mig. Bara att fästa i bordet och veva på.
Kanske kan övriga familjemedlemmar veva lite när de sitter framför tv:n? Då kan ju jag sticka på något annat under tiden. =)

lördag 9 mars 2013

Lite av varje

Förutom att vi blev servade med en massa god mat och fika i Vrigstad så fick vi varsin "godispåse" också. En söt liten sax, ett fint Rowangarn, en soligt bomullsnystan, kanonbra Fabel, ett litet sött Opalnystan och lite annat smått och gott. De kommer nog alla till användning så småning om.
På min godispåse stod det nr 28. Det gav mig 5 stycken 10 grams Opalnystan. Tillsammans med det i påsen har jag nu 6 stycken.
Jag tror att det finns några stora nystan i gömmorna och tillsammans med de här kan det kanske bli en och annan randad socka.

torsdag 7 mars 2013

Rosa skyar

Oj, vad låg jag varit den här veckan. Inte kan man väl bli så uttröttad av en stickhelg? Vi kom ju i säng före kl 12. =) Nej, jag får hitta på nåt annat att skylla på. Ett virus, eller kanske månens dragningskraft som någon hade hört på mitt jobb?
Jag tänkte i alla fall att jag skulle visa lite av vad jag fick med mig hem i kassarna. Två olika härvor av Färgkrafts fina 1-trådiga ull. Det är ungefär 700 m i varje och jag tänker randa dem i en tröja eller kofta.
Den rosa-aprikosa härvan heter faktiskt Rosa skyar och tillsammans med det gråblå är det exakt samma färg som himlen hade tidigt i måndags morse när vi for till jobbet.

söndag 3 mars 2013

Vakuum

Hela helgen har tillbringats på Stickmys i Vrigstad. Så härligt att få träffa gamla och nya vänner. En och annan blogg har nu också fått ett ansikte. =) Fast Syster Yster och jag älskar vårt stickevent med allt vad det innebär så måste jag erkänna att det var rätt skönt att sätta sig i bilen efter sista fikat (jag är INTE hungrig) och bara få åka hemåt utan att tänka på matrester och städning. Nu infinner sig det där "vakuumet" som alltid blir efter en intensiv helg och det kommer att ta lite tid innan allt har sjunkit in.
Inte ett endaste kort har jag tagit fast kameran har legat i stickpåsen. Men vi fick varsin fin "godispåsen" som innehöll bla garn och en lång lista på argument för stickning och garn. Här bjuder jag på mitt favoritargument;
Vem vill inte anta den här utmaningen?

Tack ALLA som förgyllde min helg, och störst TACK till Emma och Barbro. 
Och tack ni som handlade i Hönsredet