söndag 17 augusti 2008

Jordkällaren

Vår jordkällare har inte varit så flitigt använd sen vi flyttade in. Jag kan erkänna att jag inte är någon sylt- och saftperson precis. Tills för ett par år sedan så avskydde jag att plocka blåbär och lingon och jordgubbarna gick direkt i magen. Numera plockar jag av skogens små bär, med glädje faktiskt. I år har det varit dåligt med blåbär men lingon kommer i massor. Och jag har tur som bara behöver gå på andra sidan vägen för att plocka dem. Så i fredags röjde jag ur källaren och gjorde en hylla. Bara lösa brädor, lecablock och gamla takpannor. Till vänster ser ni potatis-inkastet där det var inpulat en gammal regnjacka, tidningar och en nätsäck. Urk! Som ni ser behöver jag fylla på hyllorna lite grann. Syster Yster! Du kan få förvara din mumsiga apelsinmarmelad hos mig om jag får förvara lite lingonsylt hos dig. =) Sambon gjorde en ny dörrkarm och en ny dörr är på gång.
Det är hög tid att ta upp potatisen också. Så till veckan måste vi snickra en potatislåda att förvara de små knölarna i.
Jag vill också visa vad den gamle ungkarlen som bodde här tidigare förvarade i källaren. Han dog 96-97, tror jag. Det står att saften och sylten är tillverkad 1990. Kolla in hur bra färgerna har stått sig. Utan kemiska tillsatser får man förmoda. Jodgubbs- och blåbärssylt, jordgubbs- och "eftersaft" på blåbär. Blåbärssaften hade jäst men getingarna godkände jodgubbssaften som jag hällde upp. Gurkan ser ju alldeles prima ut. (men jag vågade inte smaka på något) Det fanns en burk som såg ut att innehålla inlagda fläskkotletter!? Eller var det kanske päron? Ni slipper i alla fall att se den =)

2 kommentarer:

Fake cake sa...

Jag har en sån källare under dotterns hus här på gården och jag ska bannemig fixa en sån hylla med.

va häftigt att du fick sylt o saft på husköpet:) nä smaka det inte "bäst så" haha

ha en bra kväll//Kram Lotta

frisky frog sa...

Snygg Ernst-hylla du gjort! Givetvis byter vi burkar för jag har fortfarande inte lärt mig att gilla plocka bär. Apelsiner passar mig, de plockar jag på Coop. Jag kommer ihåg de där fläskotletterna, bläää. Hälsa till Raggmunk från mig.
/P&K