söndag 31 juli 2016

Samma fast olika

När det blir sommar tillbringar jag mer tid vid symaskinen än i stickfåtöljen. I alla fall så blir det fler avslutade projekt i tyg än i garn. 
Först ut är några snabbsydda toppar i samma modell som den här. Mönster från Allt om handarbetete Sömnad nr. 5/2011. En är sydd i fådd bomulls-spets och en i viskos köpt på Ohlssons tyger. Det går i princip bara åt längden på toppen, plus lite sömsmån. Den vita är något längre och den har ett vävt bomullstyg i detaljerna för att få lite styrsel. Nertill nyttjade jag spetskanten på tyget och slapp fålla.

På fjädertoppen delade jag på livet i en båge och fick på så sätt lite effekt genom att inte mönsterpassa tygstyckerna. Den är något kortare och något vidare än den vita.

Det snabbaste sättet att få en fin halskant är att kanta med snedkantsband istället för att sy en infodring. Jag klipper oftast till banden på snedden i samma tyg som plagget. Det är inte svårt och ser proffsigt ut. Vill man få en avvikande effekt så väljer man ett annat tyg eller köper färdiga snedkantsband.

Om man förlänger mönstret så funkar det lika bra som klänning, men det kommer i ett senare inlägg. =) 

1 kommentar:

frisky frog sa...

Väldigt snygga! Tänker att en i svart spets vill jag absolut ha.
/P&K