söndag 23 november 2008

Granbock

Sedan december -92 träffas jag, syrran, våra två svägerskor och mamma för att "julpyssla" . Vi träffas till 11-kaffet en lördag och pysslar hela dagen. Alla övriga familjemedlemmar är portförbjudna. Alla sover över och kvällen brukar bli lång. Intresset för pyssel är lite olika i gänget, men vi har ganska kul ändå. Vi har genom åren gjort tittskåp, stöpt ljus, gjutit ljus, varit på Ge-kås i Ullared, varit på Julmarknader mm. Förra året var vi på Ladie´s night, och mamma bjöd oss allihopa på hotell med middag. Tills för några år sedan var ärtor med punch den stående menyn, men nu väljer vi fritt.
I år är det min tur att vara värdinna. Ena svägerskan, som jobbar hos en känd symaskinstillverkare, ska ta med sig broderi symaskiner. Kanonkul!
Sist vi var hos mig så hade vi bjudit in en man från Habo-trakten som skulle visa oss hur man gör gran-bockar. Stackars karl, han själv med 5 "glögg-toppade" fruntimmer. Men han överlevde faktiskt.
I går tog jag och dottern fram bockaskrället och tänkte att nu så ska den minsann bli omklädd till 1:a advent, och min pysselhelg.
Det som behövs är en stomme, granris, ståltråd (gärna grön) och nån som hjälper till att hålla.

Man snickrar sig en stomme i valfri storlek. Min är ca 50 cm i mankhöjd.
Slå i lite spikar med stora huvuden på bogen, mitt på ryggen, bak vid svansen och mitt på nacken. De är bra att ha att fästa ståltråden i innan man börjar linda runt granriset.

Man börjar med att klä kroppen, i mellan benen. (missade den bilden) Kvistarna ska ligga framifrån och bakåt.
Sen klär man benen. Uppifrån och neråt. Det överflödiga som sticker ut neråt ansar man med sekatör.

Därefter tar man längra kvistar som ska räcka till hela kroppen och svans. Ni ser hur dottern kapar svansen rakt av i önskad längd.

Ta lite längre kvistar och håll dem ovanför huvudet på stommen. Börja linda från manken och gå uppåt. När man kommer till huvudet "knäcker" man kvistarna så att de bildar huvudet, och lindar sen klart fram till mulen.

Kapa mulen rakt av med sekatör, till hyfsad propotion.
Kvistar som sticker ut lite här och där kan man ansa bort med sekatör.


Till hornen tar man en lång gren och lindar från tjocka änden med ståltråd. Änden viks runt grenens början och lindas åt med tråden. Dra med tråden runt grenen också så håller det bättre. Gör två likadana horn. Ändarna spetsas till med kniv och körs ner bak i nacken på bocken

Ett litet skägg och sen är han klar.
Närmare Jul ska han få röda band och en bjällra.

6 kommentarer:

Therese sa...

"broderi symaskiner".. Särskrivning mamma! Ajabaja, sånt tycker inte Bergman om ;)

Fake cake sa...

Gud va fin julbock...ska be maken snickra ihop en genast...när han kommer hem annars får han ingen mat;)

Tänk att det hade jag aldrig trott att det skulle va sååå lätt.

tack för tipset och va roligt o mysigt ni har på era träffar.

Kram

frisky frog sa...

Det pysslet var kul! Herr R har väl men för livet kan tänka =). Vi får hoppas att årets blir lika bra.

Kul att se bilder från Friardalen. Visst minns man...
Vi ses på fredag!
/P&K

Hönsflocken sa...

Oj va fin. Ett år lagade vi en granmatta att ha nedanför trappan. Vi trädde in grankvistar, ganska små, i ett hönsnät. Det hölls jättebra och snyggt var det också.
//M

Desirée sa...

Tjusig - finaste jag sett idag =)

Fake cake sa...

Ha en riktigt mysig advent:)

Kram lotta